BiH

Srbija sve bliža prijevremenim izborima

13/01/2016

Srbija je sve bliže prijevremenim izborima, a novi korak ka toj odluci bit će sjednica centralnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke u nedjelju na kojoj će podršku stranke zatražiti premijer Aleksandar Vučić koji eventualne nove izbore vidi kao provjeru podrške svojoj vladi.

Predsjednik vlade Srbije i vođa naprednjaka Aleksandar Vučić zakazao je sjednicu centralnog odbora u nedjelju, 17. januara s namjerom da dobije podršku svoje stranke kako bi u periodu i prije održavanja skupštine SNS-a kao predsjednik ima pravo odlučiti o raspisivanju prijevremnih parlamentarnih izbora.

Istovremeno, doznaje se da je Srpska napredna stranka uskoro održati i svoju skupštinu, najvjerovatnije već u prvoj polovini februara.

U međuvremenu je iz Vučićevog ureda najavljeno da će se on u četvrtak obratiti novinarima na vanrednoj konferenciji za medije.

Tokom dana pojedini su elektronički mediji izvjestili kako se Vučić danas sastao s predsednikom Tomislavom Nikolićem i da su razgovarali o izborima, ali su i Vučić i Nikolićev ured demantirali tu vijest.

Kako je priopćeno iz SNS-a, tema sjednice stranačkog odbora bit će “aktuelna politička situacija”, a ocjene su da bi odluka o prijevremenim izborima značila njihovo raspisivanje u isto vrijeme kad budu održavani i pokrajinski izbori u Vojvodini, najvjerovatnije u martu ili aprilu.

Vučić već nekoliko mjeseci spominje prijevremene izbore kao provjeru autoriteta vlade na čijem je čelu formirane u aprilu 2014. nakon prijevremenih izbora, a posljednja u nizu njegovih izjava bila je u utorak kad je novinarima rekao kako “ne može sam donijeti odluku” o njihovu eventualnom raspisivanju.

On je najavio da će razgovarati o tome sa saradnicima, ministrima i predsjednikom Srbije.

Vučić je na početku rada vlade istakao tri ključna cilja: ekonomske reforme, razvoj privatnog sektora i konsolidaciju budžeta, te stvaranje savremenije i modernije Srbije. Već u julu vladu je napustio nestranački ministar finansija Lazar Krstić zbog neslaganja s Vučićem o pristupu reformama javnih financija, a njegovo mjesto preuzeo je dotadašnji ministar gospodarstva Dušan Vujović, dok je na čelo ministarstva gospodarstva početkom septembra došao naprednjak Željko Sertić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.