Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija uvela sankcije RS-u i prijeti novim: Ovo je medijski mrak!

BiH

srbija

Radio televizija Srbije (RTS) je zabranila kablovskim operaterima u RS-u da prenose utakmice Srbije na Eurobasketu, što su pojedini mediji u ovom entitetu to nazvali “sankcijama” i “medijskim mrakom”.

Dragan Bujošević, generalni direktor RTS-a, potpisao je pismo upućeno kablovskim operaterima u Republici Srpskoj u kojem se zahtjeva od kablovskih operatera da moraju onemogućiti gledanje utakmica Srbije u BiH, a ako to ne naprave dobit će kaznu od strane te TV kuće tako što će za RS oduzeti pravo emitovanja programa RTS 1 i RTS 2.

U sučaju da taj zahtjev kablovski operateri ne urade tokom prvog narednog prijenosa, Bujošević navodi da će sankcije uslijediti i to u vidu “povlačenja saglasnosti za reemitovanje programa RTS i navedeni kablovski operateri neće imati pravni osnov za reemitovanje RTS-a”.

Drugim riječima – emitujte još jednu utakmicu koju prenosi RTS i RTS se više neće moći vidjeti na teritoriji BiH i Republike Srpske.

Problem je nastao kada je kablovski TV kanal Sportklub kupio ekskluzivna (i kablovska i zemaljska) prava za teritoriju BiH za EP u košarci za muškarce. U Srbiji su zemaljska prava prodali RTS-u, a u Hrvatskoj HRT-u. U BiH je Sportklub oba prava (i zemaljska i kablovska) zadržao za sebe, odnosno zemaljska prava nije prodao nijednoj zemaljskoj televiziji (a koja pri tome ne može da iskoristi jer se ne vidi zemaljski).

Zahtjeva za kupovinu zemaljskih TV prava je bilo, međutim, Sportklub na te upite nije čak ni odgovorio sa ponudom.

TV kanal koji je kupio prava za jednu zemlju, a vidi se i u drugoj zemlji (u ovom slučaju RTS) ima obavezu da operatere u drugoj zemlji obavijesti da ne raspolaže pravima za određeni sadržaj i upozori operatere da su dužni njihov signal zatamniti za vrijeme emitovanja tih sadržaja.

Kablovski operateri svugdje u svijetu, pa i u BiH, imaju mogućnost da riješe problem tih prava na tri načina: samostalno (da ih kupe ako je moguće), da se ogluše o navedenu molbu i plate odštetu vlasniku TV prava ili da zatamne te sadržaje, a sve po vlastitoj procjeni i izboru.

Nakon pisma RTS-a juče je došlo do zatamnjenja signala RTS-a u svim operaterima u BiH, ali Sportklub nije emitovao utakmicu Srbije i Velike Britanije, tako da su u BiH u potpunosti ostali bez prenosa te utakmice.