Srbijanska politička elita na žrtvama genocida skuplja jeftine poene

zene u crnom – tuzla

Nije da genocid i učešće u genocidu u Srbiji ne priznaju samo političke elite, nego ta činjenica nije prihvaćena ni u akademskoj zajednici, kao ni u školskom sistemu. Preovladava poricanje i negiranje genocida koje je vidljivo na svim nivoima, izjavila je Staša Zajović, predsjednica srbijanskog Udruženja ˝Žene u crnom˝.

Ona je danas zajedno sa članicama Udruženja ˝Žene Srebrenice˝ prisustvovala mirnoj protestnoj šetnji ulicama Tuzle, koje Srebreničanke održavaju svakog 11. dana u mjesecu. Na taj način, one jednom mjesečno pošalju poruku da se učesnici genocida trebaju kazniti, kako bi porodice žrtava, dok su još uvijek žive, dobile minimalnu satisfakciju zbog ubistava svojih najmilijih.

˝Nijedan od zahtjeva civilnog društva za priznavanje genocida koji se desio u Srebrenici u julu 1995. godine u Srbiji nije razmatran. Mi već 15 godina tražimo da se jedan dan proglasi danom sjećanja na genocid, te da se žrtvama podigne spomenik, ali od toga do sada nije ništa prihvaćeno. Politički režim, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, stiče jeftine političke poene preko žrtava. Osim toga, nezadovoljni smo i postizanjem međunarodne pravde i radom Haškog tribunala, koji utječe na jačanje nacionalizma zbog toga što je oslobodio odgovorne za zločinačke aktivnosti, Vojislava Šešelja i Momčila Perišića, general-pukovnika nekadašnje Vojske Jugoslavije˝, navela je Zajović.

Zajović je istakla da međunarodnoj zajednici nije važna pravda, bez koje nema stabilnosti u regiji.

˝Opasna je klima negiranja genocida među omladinom u Srbiji. Zabrinjavajuće je što se fašizacija populacije mladih ispoljava na najgori način, a istovremeno se briše antifašističko naslijeđe Srbije i srpskog naroda˝, naglasila je Zajović.

Podsjećajući da je za kolektivnu dženazu 11. jula ove godine u Potočarima do sada spremno 105 žrtava, Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja ˝Žene Srebrenice˝, pozvala je porodice čiji su najbliži ranije identificirani, da ukopaju njihove posmrtne ostatke.

˝Bliži se 21. godišnjica genocida i bilo bi dobro da porodice ukopaju svoje najbliže, iako su pronađeni možda minimalni dijelovi njihovih tijela. Oni se nadaju da bi se možda mogla pronaći još koja kost, ali mislim da je najbolje da ih ukopaju, da kosti ne stoje, jer spiskovi se mogu zagubiti, a mezar je nepobitna činjenica, koju neki žele negirati i tako umanjiti broj ubijenih tokom genocida˝, navela je Ćatić.