Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nauku zamijenio kafanom

Srđan magistrirao prosjekom 9.7, a primoran raditi kao šanker: Dobio 50 odbijenica za posao (VIDEO)

srdjan_sabic

“Imam ponekad osjećaj da se borim sa vjetrenjačama kao Don Kihot, ali niti sam ja Don Kihot niti imam snage da se borim sa tolikim vjetrenjačama”

Srđan Šabić (24) iz Kozarske Dubice diplomirani je hemičar, koji je magistrirao na Prirodno – matematičkom fakultetu u Banjoj Luci sa prosjekom 9,7. Uprkos tome, dobio je čak 50 odbijenica za posao, a borba za egzistenciju natjerala ga je da radi kao šanker.

Čovjek se razočara kada mnogo truda i vremena uloži u nauku, uspije u tome i onda iza sebe ima 50 odbijenica za posao priča Srđan Šabić. Trenutak kada je morao roditeljima reći da je dobio posao šankera bio mu je posebno težak. To je kaže naročito pogodilo njegovu majku.

– Bila je razočarana jer ipak ja sam hemičar sa 9,7 prosjekom, sa brojnim priznanjima, sve što sam ostvario i zna i ona koliko sam teško došao do ovog svega nije bilo svejedno. Bilo joj je jako teško, jer ipak kome bi bilo lagodno da kaže je slušaj dijete mi radi, on je izvrstan hemičar ali radi za šankom. Malo je apsurd ali Bože moj – priča Šabić za portal Dnevnick.

Srđan Šabić ne dolazi iz imućne porodice. Bio je primoran da se i u toku studija koji nije bio nimalo jednostavan, snalazi na različite načine kako bi zaradio za kiriju i školovanje. Iako je posao šankera daleko ispod njegovih kvalifikacija, nije mu ispod dostojanstva da to radi, ali osjeća gorčinu jer bi na nekom drugom mjestu kaže bio mnogo korisniji.

– Rekao sam da ću naći svoj način da se zaposlim, da ću naći način da sam sebe uzdržavam da ne opterećujem svoje roditelje jer ipak imam mlađu sestru o kojoj se oni trebaju brinuti. Ja sam već dovoljno odrastao, uveliko i naučio sam raditi, tako da meni to nije strano – rekao je Šabić.

Iako mu je uvijek prioritet bio da ostane u svojoj državi, nakon odbrane master teze, dao je sebi rok još mjesec dana da u Srpskoj pokuša pronaći posao u struci. Ukoliko opet ne uspije kaže otiće preko granice, kao i mnogi drugi.

– Imam ponekad osjećaj da se borim sa vjetrenjačama kao Don Kihot, ali niti sam ja Don Kihot niti imam snage da se borim sa tolikim vjetrenjačama. Do jedne određene granice da, ali onda jednostavno spustiš koplje i okreneš se, odeš dalje – razočarano objašnjava Šabić.

Srđan je 2017. godine učestvovao na Stes – naučno stručnoj konferenciji, gdje je pobijedio sa najboljim radom iz oblasti prirodnih nauka. Želja mu je da, ukoliko bude u finansijskoj mogućnosti upiše doktorske studije.