Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Presuda Stanišiću i Simatoviću

Srebrenička udruženja najavila tužbu protiv Srbije i Republike Srpske

Foto: Harun Muminović/ Fena
Potočari

Pravosnažnom presudom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Den Haagu, Stanišić i Simatović postali su prva dva funkcionera Srbije osuđena za zločine u Bosni i Hercegovini

Četiri udruženja iz Srebrenice najavila su podizanje zajedničke tužbe protiv Srbije i Republike Srpske nakon presude nekadašnjim čelnicima Državne sigurnosti Srbije, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, kao i za zločine počinjene u pet općina u Bosni i Hercegovini, te jednoj općini u Hrvatskoj. Iz Udruženja “Majke Srebrenice” kažu kako neće odustati od traženja pravde za svaku žrtvu genocida, prenosi BHRT.

Dugo čekali presudu

Fadili Efendić su prije 28 godina u Srebrenici ubijeni sin i muž. Jedinu utjehu pruža joj činjenica da može obići njihove mezare. Za desetinama članova samo njene familije još se traga. Presuda Stanišiću i Simatoviću još je jedan dokaz, kaže, koji govori da je Srbija direktno odgovorna za genocid u Srebrenici i brojne druge zločine u Bosni i Hercegovini.

“Žrtvama treba da se izvine i da prihvate krivicu i da svojim generacijama istinu kažu što se desilo, kakvi su to bili ciljevi, kakve su to bile potrebe da se toliki narod ubije, da se nevina djeca iz školske klupe ubijaju”, kaže Fadila Efendić, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”.

Muž Šehide Abdurahmanović je ubijen 1992. godine. Koliko je bližih i daljih članova porodice ubijeno 1995. , kaže, nikada se nije usudila da izbroji. Za bratom još traga.

“Mi smo tu presudu već dugo godina čekali. Ona je možda i ključna za sve te procese koji možda slijede u budućnosti. Vi znate da smo mi izgubili tužbu, da je Srbija nekako uspjela da se opere od svih zločina. Međutim, ova sad presuda je dala pečat na sva negiranja koja su do sad bila. Mislim da to u budućnosti neće moći”, rekla je Šehida Abdurahmanović iz Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

Pravosnažnom presudom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Den Haagu, Stanišić i Simatović postali su prva dva funkcionera Srbije osuđena za zločine u Bosni i Hercegovini.

Građanska tužba

“Odlučili smo se da krenemo tim putem, da podnesemo tužbu i da Srbija se kazni, ne samo da bude kažnjena za ubijanje direktno, nema više kao građanski rat i to će se sigurno navesti u tužbi, nego tačno se zna ko je napao i ko je počinio zločin i genocid nad našim najmilijim”, kaže Nura Begović, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.

Advokat Damir Alić kaže da je pravno utemeljeno da udruženja podignu građansku tužbu pred nadležnim sudom u Srbiji.

“Primarno, pravni osnov takve tužbe bi bila presuda Stanišiću i Simatoviću u kojoj je eksplicite utvrđeno da se radilo o udruženom zločinačkom poduhvatu između organa Republike Srbije i Vojske Republike Srpske. To bi bio temelj. To bi bio pravni osnov za naknadu štete u građanskoj parnici koja se provodi nakon ove presude”, rekao je Alić.

Alić smatra da će proces biti težak i dugotrajan, jer je potrebno pronaći advokatsku kancelariju u Srbiji koja bi vodila cjelokupan proces, a Srbija do sada nije pokazivala volju da u takvima učestvuje. Naglašava da u ovaj proces svakako treba ući kako bi se upotrijebili svi pravni lijekovi pred domaćim sudovima i kako bi se pravda, u konačnici, tražila pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Predstavnice udruženja iz Srebrenice kažu da od procesa neće odustati ma koliko trajao.