Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srebrenička udruženja osudila napade na novinara Amira Zukića

Amir-Zukic-pressing

Udruženja žrtava genocida u Srebrenici osudila su u današnjem pisanom saopćenju za javnost napade na Amira Zukića, novinara i aktuelnog direktora N1 televizije.

“Kao preživjele žtve genocida izražavamo najoštriju osudu javnog linča kojem je izložen jedan od nas – Amir Zukić, novinar i aktuelni direktor N1 televizije. Nedopustivo je da samozvani zaštitnici Bošnjaka i žrtava genocida napadaju, vrijeđaju i ugrožavaju bezbjednost Amira Zukića, koji je više učinio za dostojanstvo žrtava i sjećanje na genocid od svih njih koji Srebrenicu koriste za svoje interese. Organizacioni odbor za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici izražava jedinstven stav da nas napadi na ovog časnog novinara podjednako vrijeđaju kao što nas vrijeđaju oni koji negiraju genocid i oni koji su odgovorni za genocid”, navedeno je u zajedničkom saopćenju udruženja žrtava genocida u Srebrenici.

Amir Zukić je, kako je napomenuto u saopćenju, rođeni Srebreničanin koji je u genocidu izgubio više od 40 članova bliže i dalje rodbine iz porodica Zukić i Mustafić.

“Ubijen mu je djed, amidža, dva tetka i mnogi drugi. Ako je iko onda je upravo Amir Zukić kao novinar doprinio da priča o Srebrenici ode u svijet. Kao članovima Organizacionog odbora za obilježavanje genocida poznato nam je da je Amir godinama iz Srebrenice direktno izvještavao za Radio Slobodna Evropa, bio šef prvog zajedničkog TV tima javnih servisa za obilježavanje godišnjice genocida 2005. godine kao glavni urednik BHT-a, doveo je TRT u Srebrenicu kao direktor TVSA. Regionalna N1 televizija je s Amirom Zukićem na čelu aktivno učestvovala u prijenosima godišnjica genocida i uvijek su prvi u Srebrenici, Hagu i na svim mjestima gdje se dešavaju događaji bitni za nas. Bili su glavni medijski prokrovitelj Investiciono-razvojne konferencije Srebrenica 2015. Mi, kao i svi drugi stanovnici Srebrenice, smo ponosni što je naš Srebreničanin Amir Zukić zvanično proglašen TV novinarom godine i što je priznat u poslu koji obavlja. Zato u ime preživjelih žrtava genocida pozivamo da svi spustimo bespotrebne tenzije, te zajednički nastavimo braniti istinu o Srebrenici i dostojanstvo žrtava genocida”, poručeno je u saopćenju Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula, 22. godišnjice genocida, koje potpisuju i druga srebrenička udruženja.