Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Argentarija"

Srebreničko udruženje: Nije istina da smo dobili 57.000 iz budžeta KS

Foto: Opština Srebrenica

“Prešutili su da su po tom javnom pozivu sredstva dobila i udruženja “Moja adresa Srebrenica” i “Naše sjećanje”, čiji su osnivači i rukovodioci viskopozicionirani funkcioneri SDA”

Udruženje “Argentarija” iz Srebrenice je povodom navoda opozicionih stranaka iz Kantona Sarajevo u vezi sa dodijeljenim sredstvima iz budžeta saopćilo da povodom javnog poziva nisu dobili 57.000.

Opozicione stranke Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta i Stranka za BiH jučer su u saopćenju naveli da je Narod i Pravda dodijelio više od 200.000 KM organizacijama koje su oni osnovali.

Iz Udruženja “Argentarija” ističu da nisu dobili niti jednu marku iz budžeta te da na tom javnom pozivu nisu ni prošli.

Srebrenica je i kroz dugogodišnju zloupotrebu pomoći i poticaja po ko zna koji put prodana

Podsjetili su javnost da se rezultati ranije višedecenijske politike finansiranja humanitarnih projekata u Srebrenici danas, nažalost, vide golim okom.

– Povratnika u Srebrenicu sve je manje. Srebrenica je i kroz dugogodišnju zloupotrebu pomoći i poticaja po ko zna koji put prodana. O tome će Srebreničani, kojima donedavno dominantna politika nije uspjela saviti kičmu, progovoriti uskoro i detaljno – kazali su.

Ističu da nisu prošli na javnom pozivu te da uvažavaju procjenu Komisije koja je dala sredstva drugim aplikantima, vjerujući u nepristrasan rad institucija Kantona Sarajevo.

– Napuhivanje cifre vjerovatno vam je bilo potrebno da budete uvjerljiviji u svojim neistinama. Ali prešutili su da su po tom javnom pozivu sredstva dobila i udruženja “Moja adresa Srebrenica” i “Naše sjećanje”, čiji su osnivači i rukovodioci viskopozicionirani funkcioneri SDA – kazali su iz Udruženja.

Kažu da je u Srebrenici društveni i stranački aktivizam isprepleten te da ih nije mnogo ostalo u Srebrenici, ali da će nakon svih dosadašnjih izdaja i razočarenja sve manje ostati onih koji su spremni na društveno-politički aktivizam.

– Mi ne dižemo hajku na Kanton Sarajevo zašto su sredstva dodijeljena udruženjima koje su osnovali i koje vode čelnici SDA – naglasili su.

Dodali su da je svaki projekat koji je u interesu povratnika i građana za njih dobar bez obzira ko ga provodio.

– Važno je da se sredstva troše zakonito, odgovorno, namjenski i da dolaze do krajnjih korisnika. Naši su projekti vidljivi, mi odgovaramo za svaku dodijeljenu marku iz KS i naše realizirane projekte, možete li vi za svoje koje ste ranije dodjeljivali – kazali su.

Javno se objavljuju dobitnici grantova

Poručuju da nihov aktivizam niko neće ugasiti te da nemaju straha od prozivki.

– Mi nastavljamo raditi u interesu Srebrenice i njenih građana. Javnost će kao i do sada biti obaviještena o svakom realiziranom projektu i dodjeli pomoći povratnicima, pa se sve zainteresirane strane mogu na licu mjesta uvjeriti o namjenskom utrošku – istakli su.

Na kraju su poručili da se posljednjih godina politika Kantona Sarajevo prema Srebrenici drastično promijenila, da su javni pozivi za projekte transparentni te da je izbor komisijski i nepristrasan.

– Javno se objavljuju dobitnici grantova, izdvajaju se značajnija sredstva, a prisustvo predstavnika institucija KS u Srebrenici mimo 11. jula mnogo je češće. Uskoro očekujemo i otvaranje Ureda KS u Srebrenici. Možda je baš ta nova politika prema Srebrenici i glavni uzrok predmetne hajke – navodi se u saopćenju Udruženja “Argentarija” iz Srebrenice.