Budžetska pomoć

Srebreničkom “Ekonomiku” za kontejnere hitno dodijeljeno 370.550 KM

ekonomik group naslovna

Republička uprava Civilne zaštite galantno je, potkraj 2020, srebreničkom “Ekonomik Groupu” misterioznog investitora iz Srbije dodijelila dva ugovora vrijedna 370.550 KM, za hitnu isporuku 60 stambeno-kancelarijskih kontejnera. Firmi kojom upravlja Bojan Rankić, prijatelj načelnika Srebrenice Mladena Grujičića, opština je dodijelila poslove vrijedne gotovo milion KM. Firma postoji nepune tri godine

Opravdaj žurbom i epidemiološkom situacijom, odaberi podobnu firmu i brzo potroši narodne pare.

Ovo korona pravilo institucija, javnih preduzeća i ustanova u Republici Srpskoj počela je da primjenjuje i Republička uprava Civilne zaštite. Galantno je, potkraj 2020, srebreničkom “Ekonomik Groupu”, misterioznog investitora iz Srbije, dodijelila dva ugovora vrijedna 370.550 KM za hitnu isporuku 60 stambeno-kancelarijskih kontejnera, otkriva Žurnal.

Netransparentni pregovarački postupak bez objave obavještenja u oba navrata panično se obrazlaže pandemijom kao da, u najmanju ruku, zdravstvene ustanove oboljele smještaju pod otvoreno nebo na ovdašnjim pustopoljinama. Na sve ovo glavom klima Vlada Republike Srpske pa se krajnje diskutabilne raspodjele javnog novca “pokrivaju” naredbama i odlukama Štaba za vanredne situacije RS, kojim gospodari premijer RS Radovan Višković.

“Osnov za provođenje pregovaračkog postupka nabavke bez objave obavještenja o nabavci je zaključak Štaba za vanredne situacije RS od 17. novembra 2020. godine, kojim je Republičkoj upravi Civilne zaštite odobrena nabavka 36 kontejnera za potrebe bolnica u RS. Imajući u vidu pogoršanu epidemiološku situaciju u vezi pandemije izazvane virusom korona te činjenicu da je zbog predstojećeg zimskog perioda za bolnice potrebno obezbijediti kontejnere koji će se koristiti kao trijažni punktovi”, stajalo je jednom obrazloženju.

U drugom je pisao isto, samo na osnovu odluke Štaba od 20. oktobra 2020.

U prvom navratu RUCZ objavljuje odluku o dodjeli ugovora po kojoj 24 kontejnera plaća 123.516 KM. Međutim, kada je ugovor potpisan 30. oktobra, cifra je, bez ikakvog objašnjena, bila veća za 24.704 KM, tačnije iznosila je 148.220 KM.

Ni dva mjeseca kasnije, 21. decembra uslijedio je drugi ugovor – 36 kontejnera po cijeni od 222.330 KM. Da ovaj posao bude brzo završen, roba je u Istočno Sarajevo trebalo da bude dopremljena za samo tri dana.

Postavlja se pitanje kako “mala srebrenička firma” na lageru ima 24, odnosno 36 kontejnera izrađenih po najvišim standardima za promptne isporuke, a pritom i izvozi?

Za sve postoji i rješenje, a i objašnjenje i sve leži u dobrim odnosima vlasti i srebreničkog preduzeća na čijem je čelu Bojan Rankić, prijatelj ondašnjeg SNSD-ovog načelnika Milana Grujičića. Zanimljivo, predsjednik Vlade Višković početkom novembra prošle godine posjetio je baš “Ekonomik”.

“Danas (2. novembra 2020. op.a.) je opštinu Srebrenica posjetio predsjednik Vlade RS Radovan Višković, gdje se sastao sa načelnikom opštine Mladenom Grujičićem. Prilikom posjete obišli su i fabriku montažnih objekata i građevinskih kontejnera ‘Ekonomik Group’. Česte posjete u posljednje vrijeme premijera i predstavnika vlasti Republike Srpske pokazuju privrženost Vlade RS Srebrenici. Ja se zahvaljujem premijeru koji je danas u Srebrenici i koji sa našom firmom zajedno sa Civilnom zaštitom Republike Srpske sklapa jedan posao. Posao je vezan za pandemiju korona virusa koja nas je sve zahvatila, ali ovo pokazuje ozbiljnost naše Vlade koja želi da preduprijedi sve one stvari koje nas mogu zadesiti. Imamo sreću da imamo fabriku koja može da proizvede kontejnere koji mogu da posluže svim bolnicama za smještajne kapacitete. Čast nam je što to imamo u Srebrenici i što možemo da se pohvalimo ovakvim pogonom, a pričali smo i o drugim investicijama koje ćemo raditi. Otvaranje novih radnih mjesta, otvaranje fabrike. Nastavljamo da gradimo i radimo na razvoju Srebrenice, što će doprinijeti opstanku stanovništva”, kazao je Grujičić, a bespogovorno prenijeli režimski mediji u RS.

Višković je, ne spominjući budžetsko potpomaganje podobnog privatluka, dodao:

“Prilikom otvaranja firme ‘Ekonomik Group’ bilo je dosta zamjerki i komentara da neće uspjeti. Evo danas smo svjedoci da su uspjeli”.

Dakle, posao je ugovoren mnogo prije pregovaranja i tog odabranog 21. decembra 2020.

TOPLA SREBRENIČKA PRIČA U REŽIJI VLASTI U RS

Na priči o Srebenici svi profitiraju. To odavno radi i režim u RS. Počeci “Ekonomik Groupa” u na svim nivoima devastiranoj opštini vrlo su interesantni. Dio kulturno-umjetničko-privrednog programa bio je i Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije te 2018. godine.

“Milorad Dodik, Aleksandar Vulin i Mladen Grujičić ozvaničili su i početak rada kompanije ‘Ekonomik Grup’ u Srebrenici. U novootvorenom pogonu, u kojem će se proizvoditi građevinski kontejneri, posao će dobiti 25 radnika. Investitor iz Srbije uložio je 2,4 miliona KM. Građevinski kontejneri koji će se proizvoditi u Srebrenici, najviših su standarda, a izvoziće se u više od 25 zemalja. Rankić je rekao da će biti prodavani u Srbiji i EU. Zahvalio je na pomoći Srbiji i rekao da je imao izvrsnu podršku opštine i da je sa lakoćom obezbijedio sve potrebne saglasnosti i dozvole za početak rada”, pisali su opet režimski mediji.

Od tog 11. marta, kada je firma otvorena, do kraja decembra Rankić prihoduje nevjerovatnih 1.731.355 KM. U narednoj, 2019, cifra je gotovo udvostručena – 3.008.016 KM.

Osim što je investitor iz Srbije s lakoćom obezbijedio neophodne saglasnosti i dozvole, s lakoćom je počeo da dobija i javne poslove.

GRUJIČIĆ APSOLUTNI REKORDER U DIJELJENJU POSLOVA

Prijatelju Rankiću, iznad kojeg je misteriozni investitor iz Srbije, Grujičić je namjestio mnogobrojne tenderske priče. Za nepune tri godine poslovanja “Ekonomik Groupa” Opština Srebrenica je ovoj firmi dodijelila četiri ugovora vrijedna 954.464 KM.

Iako nikome nije jasno zbog čega su kupovani stambeni kontejneri, po prva tri ugovora nabavljen je 71 komad. U posljednjem sklopljenom 30. novembra 2020. i vrijednom 318.796 KM nabavljena je nepoznata količina.

Prvi ugovor vrijedan 117.2018 KM Grujičić je Rankiću dao 27. avgusta 2018, drugi je potpisan 19. decembra 2019. – 199.672, treći 1. oktobra 2020. – 318.796, a toliko je bio vrijedan i posljednji gorepomenuti. U svim ovim slučajevima bila je samo jedna prihvatljiva ponuda.

Osim toga, Grujičić, koji u momentima kad ne brani nacionalistička orgijanja srebreničkim ulicama, strogo vodi računa o razvoju privrede. Za retroaktivno zapošljavanje 8. oktobra 2020. “Ekonomiku” je iz budžeta dao 20.000 KM.

Uz dobrotvora Grujičića, kontejnere od srebreničke uspješnice kupovali su Rudnik i Termoelektrana Gacko – 15.811 KM, direktne ugovore dodijelili su joj Elektrodistribucija Pale – 6.359 KM, Elektroprivreda HZ HB – 6.938 KM, Opština Bratunac – 6.118 KM, Studentski dom Foča – 6.890, Opština Ilijaš – 6.992 KM, “Privrednik” Istočna Ilidža – 6.405 KM.