Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

usaid-ov projekat

Srednjoškolci iz BiH, Hrvatske i Srbije u misiji pomirenja: Mladi nisu problem, oni su rješenje

FNA_118230

aktivnostima, a sve to s ciljem izgradnje saradnje među mladima i njihovim osnaživanju u poduzimanju odlučne akcije u borbi protiv prijetnji pomirenju

Više od 250 srednjoškolca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije okupili su se danas u Sarajevu na dvodnevnoj konferenciji organiziranoj u okviru USAID-ovog projekta “Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija”.

Oni će učestvovati u različitim aktivnostima poput radionica, debatne akademije, biciklističke vožnje i mnogim drugim aktivnostima, a sve to s ciljem izgradnje saradnje među mladima i njihovim osnaživanju u poduzimanju odlučne akcije u borbi protiv prijetnji pomirenju.

Kako je na otvaranju druge godišnje konferencije istaknuto, dva su osnovna cilja USAID-ovog projekta i to podsticanje napora na pomirenju među mladima na nivou lokalnih zajednica i osnaživanje grupa mladih lidera kako bi vodili različite javne kampanje koje se suprotstavljaju retorici etničkih podjela.

Govoreći o očekivanjima od takvih projekta, mladi su novinarima uoči početka dvodnevnog skupa kazali da su takve aktivnosti pravi način koji može doprinijeti zbližavanju i pomirenju.

Jedna od učesnica je učenica četvrtog razreda Ekonomske škole u Travniku Hana Kolasović koja je napomenula da mladi ne predstavljaju problem i oni ne žele podjele, a kao primjer tome su i brojne inicijative koje su pokrenuli u svrhu zajedničkog odrastanja bez podjela.

Faris Nuhanović iz organizacije mladih EDYN (European Democracy Youth Network) kazao je da će mladi u okviru tog skupa predstaviti rješenja za probleme koji muče mlade od odlaska do zagađenja i pokretanja start-up biznisa.

– Projekat je samoodrživ i postoje načini da se osigura finansiranje, a predlažemo i da mladi u političkim partijama lobiraju na svim nivoima vlasti kako bi se on implementirao u potpunosti – pojasnio je.

Direktorica misije USAID-a u BiH Nancy Eslick podsjetila je da se često sluša o problemima mladih kao što su nemogućnost pronalaska zaposlenja, politička apatija, ali i visok stepen korupcije zbog čega se odlučuju da napuste domovinu.

– Mladi nisu problem, oni su rješenje za budućnost BiH. Danas su se mladi okupili kako bi razgovarali o zajedničkim ciljevima. Zajednička budućnost se može izgraditi samo ako ljudi razmjenjuju mišljenja i stavove te ukoliko u njima nema tvrdih političkih stavova – istaknula je Eslick.

Projekat “Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija” uz podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) realizira Nacionalni demokratski institut (NDI) u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava u BiH (YIHR) i Fondacijom INFOHOUSE.