Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srednjoškolci iz Travnika donirali kosu za djecu oboljelu od raka

doniranje kose333

U projekt “Moja kosa, tvoja kosa” danas su se uključili i učenici Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole u Travniku, u kojoj je održana akcija šišanja i doniranja kose za izradu perika za djecu oboljelu od raka.

– Razmišljala sam dosta o ovoj akciji, a ono što me je baš natjeralo da doniram kosu bile su slike djece oboljele od raka. To me rastuži, tako sam odlučila donirati kosu koja će meni narasti, a njima znači više nego meni – kazala je učenica Elmedina Kasumović.

Akcija je održana na inicijativu profesorice Hanan Maglić koja ističe da se za šišanje i doniranje kose prijavilo oko 30 učenica ove škole, ali i ostali građani Travnika.

– U jednom razredu imamo čak sedam učenica koje su donirale kosu i to je ona humanost koju nosimo od kuće, a koju i mi u školi nastojimo njegovati. Posljednjih sedam dana, svakodnevno su pristizale i prijave naših sugrađana koji su se željeli sudjelovati u akciji, tako da će sigurno biti 40-ak donatora – kazala je Maglić.

Član Udruge “Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji BiH”, student Muhamed Mahmić kaže kako gubitak kose, tijekom terapije, djeci predstavlja teško iskustvo, te da je cilj ove akcije barem djelomično im olakšati borbu sa teškim oboljenjima.

– Pošto su te perike jako skupe, mi smo pokrenuli akciju kako bismo im pomogli, pogotovo djevojčicama koje gubitak kose često doživljavaju tragično. Veoma smo zadovoljni današnjim odzivom u Travniku – naglasio je.

Prva javna kampanja doniranja kose za potrebe izrade dječjih perika održana je u Sarajevu u veljači 2017. godine, nakon čega je nastavljena i u ostalim gradovima BiH.