sud bih

Sretko optužen za ubistvo pet civila, odbrana traži oslobađajuću presudu

pavic1

Pavić je u junu ove godine proglašen krivim, kao bivši pripadnik Volarske čete 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), za učešće u ubistvu pet civila u selu Rizvanovići

Odbrana Sretka Pavića, nepravosnažno osuđenog na 13 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora, predložila je Apelacionom vijeću Suda BiH da ukine tu presudu ili je preinači u oslobađajuću.

Pavić je u junu ove godine proglašen krivim, kao bivši pripadnik Volarske čete 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), za učešće u ubistvu pet civila u selu Rizvanovići.

Kako se navodi u prvostepenoj presudi, civili su u drugoj polovini jula 1992. pronađeni u šumi i zatvoreni u objekat pored punkta u Rizvanovićima. Dan nakon njihovog dovođenja, kako je utvrdilo Prvostepeno vijeće, Pavić i preminuli Pero Stevandić izveli su civile i ubili ih nedaleko od obližnje škole. Prema presudi, Pavić je nakon ubistava rekao: “Zbog ovakvih je Crni poginuo.”

Žalbu na tu presudu iznijela je Pavićeva odbrana zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te odluke o visini kazne.

Advokat Ranko Dakić je kazao kako je nesporno da su u selu Rizvanovići ubijeni članovi porodice Čaušević, ali da je optuženi Pavić “očigledno žrtva prebacivanja krivice”.

Dakić je pojasnio da je svjedok S-1 jedini navodni očevidac i da mu je Prvostepeno vijeće u potpunosti poklonilo vjeru, te izreklo Paviću osuđujuću kaznu.

– “Svjedok S-1 je dao lažan iskaz… Ovo sve je jedna velika konstrukcija svjedoka S-1 u cilju izbjegavanja vlastite odgovornosti – rekao je Dakić, ocijenivši iskaz ovog svjedoka kao kontradiktoran.

Odbrana je dodala da su u privođenju Čauševića učestvovali pripadnici Ljeskarske čete, a da je njihov branjenik bio pripadnik Volarske čete.

Sam optuženi Pavić se obratio Vijeću kazavši da je zgrožen ovim što mu se dešava, kao i da je za ovaj slučaj čuo tek kad je optužen i da se radi o prebacivanju odgovornosti.

– Znam da s tim nemam ništa, znam da sam nepravedno osuđen i znam da sam obolio zbog drugih – rekao je Pavić.

Tužilaštvo je u odgovoru na žalbu predložilo da se žalba odbrane odbaci kao neosnovana, a da se osuđujuća presuda potvrdi.

Kako je kazao tužilac Sedin Idrizović, žalba odbrane je “upravljena na osporavanje iskaza S-1”, a da u iskazu tog svjedoka nema ništa protivrječno.

– Ničim ozbiljnim nisu dovedeni u sumnju dokazi na kojima je Sud zasnovao presudu – istakao je on.

Odluku o žalbi Vijeće će donijeti naknadno, javlja BIRN BiH.