Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srušena zgrada bivšeg doma DTV “Partizan” u Tuzli

rusenje partizan tuzla333

Po nalogu građevinskog inspektora radnici građevinske kompanije „Tom Cat“ danas su do temelja srušili zgradu nekadašnjeg doma DTV „Partizan“ u tuzlanskom naselju Kreka.

Krov zgrade nedavno se urušio i objekt je postao prijetnja prolaznicima. Zato je dat nalog da se sruši.

Ovaj čin danas su sa sjetom posmatrali brojni mještani, svjesni da rušenjem vremešnog objekta nestaje i dio burne povijesti rudarske Kreke.

Zgrada je izgrađena 1894. godine za vrijeme Austrougarske monarhije i bila je utočište članova Gombolaškog, a kasnije Sokolskog društva.

Poslije Drugog svjetskog rata objekt je bio dom Društva za tjelesno vaspitanje, jednog od najmasovnijih u bivšoj Jugoslaviji, ali i najuspješnijeg po sportskih rezultatima.

Praktično je ovaj dom bio jezgro iz kojeg se razvio tuzlanski sport. Društvo je najveće uspjehe i vrijedne sportske rezultate ostvarilo u razdoblju od 1945. do 1986. godine.

Tokom rata objekt je očuvan i bio je u funkciji sve do 1995. godine kada je izuzet za potrebe izbjegličkih općina i skladištenje humanitarne pomoći. Tadašnji korisnici potpuno su ga devastirali, zgrada nikada nije adaptirana i vraćena prijašnjim korisnicima.

Ostalo je učinilo vrijeme. Građevina je postala sklonište za beskućnike i osobe „s one strane zakona“. Posljednji snijeg opteretio je konstrukciju i urušio je, zbog čega je objekt postao opasan za prolaznike. Naloženo je njeno rušenje.

Nedavno su stanovnici Kreke i Tuzle protestovali zbog neizvršavanja odluke Općinskog vijeća iz 2015. godine kada je jednoglasno odlučeno da se objekt adaptira ili izgradi novi s ambulantom, muzejom, prostorijama za društvene aktivnosti i rad udruženja građana „Kreka“, te za potrebe mjesne zajednice.

Zamjenik gradonačelnika Tuzle Kemal Kurević, na skupu pod nazivom “Stop rušenju – Vratite nam Partizan” obećao je uime Gradske uprave izgradnju adekvatnog objekta za sportske, društvene i druge aktivnosti mještana Kreke.

Takva obećanja stizala su godinama i u raznim prilikama, najčešće uoči nekih izbora, ali do danas ništa nije urađeno. Gotovo je zamrla sportska aktivnost u Kreki, mještani nemaju skoro ništa od sadržaja kakve imaju gradske mjesne zajednice.