Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SSKDSiN Sarajevo uputio zahtjev Vladi KS za početak pregovora

novi-logo

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu uputio je Vladi Kantona Sarajevo i premijeru Elmedinu Konakoviću, kao našem poslodavcu, zahtjev za početak pregovora o zaključenju granskog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike zaposlene u kantonalnim institucijama državne službe i pravosudnim institucijama u Kantonu Sarajevo.

Zahtjev je upućen na osnovu Zakona o radu FBiH (Službene novine FBiH, broj 26/16) i Općeg kolektivnog ugovora za područje Federacije BiH.

Zbog ranijih događaja i izbjegavanja ponavljanja istih grešaka, koje su za rezultat dovele budžet Kantona Sarajevo u tešku finansijsku situaciju, napominjemo da ste kao poslodavac državnim službenicima i namještenicima zaposlenim u kantonalnim organima uprave i pravosudnim institucijama Kantona Sarajevo dužni održavati socijalni dijalog sa sindikatima, koji zastupaju njihove interese i radnička prava.

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu oštro osuđuje čin potpisivanja nezakonitog Granskog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u Federaciji BiH.

Izražavamo žaljenje ovakvim činom kojim je državnim službenicima u Kantonu Sarajevo poslana jasna poruka da je čelnicima Vlade FBiH, ali na žalost i Vlade KS nebitno mišljenje radnika i zakonitost akata.

Poručujemo da smo poduzeli sva zakonom dopuštena sredstva kako bi se ovakav kolektivni ugovor stavio van snage do njegovog usaglašavanja sa zakonom i Ustavom BiH, iz razloga što je članom 71. GKU propisano da Granski kolektivni ugovor (GKU) važi samo za sindikalne organizacije koje su članice Federalnog sindikata, a napominjemo da veliki broj državnih službenika nisu članovi Federalnog sindikata.

Stavljanjem vašeg potpisa, te davanjam saglasnosti na ovakav diskriminirajući akt i pored naših pismenih upozorenja i ukazivanja na ove nezakonitosti i ne usklađenosti, svjesno ste otvorili put novim tužbama koje će opteretiti budžet KS, jer sve odredbe iz ovog akta su nevažeće za sve one državne službenike i nemještenike u KS, koji nisu članovi Federalnog sindikata ili nisu članovi sindikata uopšte.

Svjesno uskraćujete demokratsko i Ustavom BiH zagarantovano pravo slobode izbora, a da nespominjemo međunarodne dokumente kojima su zagarantovana prava na kolektivna udruživanja bez prisile.

Kantonalni sindikat čine sindikalne organizacije u Općinskom sudu u Sarajevu, Kantonalnom sudu u Sarajevu, Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi Kantona Sarajevo, Zavodu za izgradnju KS i Zavodu za planiranje razvoja KS, koje su u svojim organima reprezentativni na osnovu rješenja rukovodilaca
organa.

Ističemo da je od ukupnog broja državnih službenika i namještenika (2.200), 720 je članova Kantonalnog sindikata, što je više od 32 posto zaposlenih od ukupnog broja zaposlenih u Kantonu Sarajevu, kako je to propisano Zakonom o radu.

Iz ovih činjenica proističe da se radi o znatnom broju radnika koji ne žele da njihova sindikalna prava predstavlja i zastupa Federalni sindikat, jer nisu zadovoljni njegovim dosadašnjim radom u zastupanju interesa državnih službenika i namještenika

Napominjemo da su sindikalne organizacije u našem sastavu dobile reprezentativnosti kod poslodavaca, te da nećemo prihvatiti da u naše ime pregovora niti jedan drugi sindikat.

Na osnovu svega gore navedenog tražimo od Vas da na obostrano zadovoljstvo zakažete pregovore i o datumu i terminu održavanja istih obavjestite nas u pisanoj formi, navodi se u zahtjevu upućenom Vladi KS.

Traže pregovore o utvrđivanju osnovice plaće

Na osnovu Zakona o radu FBiH (Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine, broj 26/16) i Općeg kolektivnog ugovora za područje Federacije BiH, kao našem poslodavcu, Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu uputio je Vladi Kantona Sarajevo i premijeru Elmedinu Konakoviću zahtjev za početak pregovora za utvrđivanje osnovice za obračun plaće u institucijama državne službe i pravosudnim institucijama u Kantonu Sarajevo.

Zbog ranijih događaja i izbjegavanja ponavljanja istih grešaka, koje su za rezultat dovele budžet Kantona Sarajevo u tešku finansijsku situaciju, napominjemo da ste kao poslodavac državnim službenicima i namještenicima zaposlenim u kantonalnim organima uprave i pravosudnim institucijama Kantona Sarajevo dužni prije usvajanja nacrta budžeta za 2017. godinu otpočeti pregovore za određivanje osnovice za obračun plaće u KS sa sindikatima koji zastupaju interese i prava državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo, navodi se u zahtjevu.

Napominjemo da su sindikalne organizacije u našem sastavu dobile reprezentativnosti kod poslodavaca, te da nećemo prihvatiti da u naše ime pregovora niti jedan drugi sindikat.

Na osnovu svega gore navedenog tražimo od Vas da na obostrano zadovoljstvo zakažete pregovore i o datumu i terminu održavanja obavijestite nas u pisanoj formi, kaže se u zahtjevu upućenom Vladi KS.