Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SSS BiH optužuje Vladu FBiH da se miješa u izbor rukovodstva Sindikata

sssbih – kongres
FOTO: I. Kralj

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH saopćio je danas da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, kako se navodi, ne prestaje vršiti pritisak na Savez samostalnih sindikata BiH i “nastavlja se miješati u izbor rukovodstva Sindikata”.

U saopćenju za javnost tvrde da Vlada to radi blokadom rada Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH. Dokaz za to je, kažu, i dopis koji su uputili predsjedavajućem ESV FBiH u kojem traže odlaganje sjednice Kolegija ESV zbog činjenice “da je u toku izbor rukovodstva Saveza samostalnih sindikata BiH te da su kongresne aktivnosti u tom smislu još uvijek u toku.”

-Nažalost, taj zahtjev je očigledno uvažen, jer smo jutros (09.03.2018.) obaviješteni da se sjednica Kolegija ESV, zakazana za 13.03.2018. godine otkazuje. Na taj način ulazimo u peti mjesec kako se ne održavaju sjednice ESV FBiH, iako je Poslovnikom predviđeno da se redovno održavaju – navodi se u saopćenju za javnost SSS BiH.

Također ističu da su delegacije socijalnih partnera unutar ovog tijela samostalne, nezavisne i njihov sastav bira isključivo socijalni partner kojeg predstavljaju. Svako miješanje u sastav delegacije predstavlja ozbiljno kršenje Konvencija MOR i narušavanje osnovnih postulata socijalnog dijaloga.

-SSSBiH ima svoju delegaciju, izabranu od strane članova Glavnog odbora i njen sastav može promijeniti samo taj organ SSSBiH. Dakle, Kongres SSSBiH s tim nema nikakve veze – navodi se u saopćenju i dodaje kako će SSS BiH o pritiscima prema Savezu obavijestiti MOR, Međunarodnu konfederaciju sindikata, Evropsku konfederaciju sindikata, ambasade u BiH, Ured Visokog predstavnika, Delegaciju EU u BiH i sve ostale institucije koje se bave zaštitom sloboda i ljudskih prava.

SSS BiH na kraju saopćenja pozivamo Vladu FBiH i premijera da, “umjesto da se bave sindikalnim izborima, prestanu tražiti izgovore za neodržavanje sjednice ESV FBiH i neusvajanje zahtjeva Saveza samostalnih sindikata BiH o povećanju minimalne plate”.