BiH

prepucavanja

SSSBiH demantira predsjednika Sindikata Zenicatransa Husu Sarvana

20/01/2020
Huso Sarvan

Sarvan je za nedolazak na sudski postupak opunomoćenika Saveza samostalnog sindikata saobraćaja i veza, a čiji su oni podružnica, okrivio taj sindikat

Predsjednik Kantonalnog odbora Zeničko-dobojskog kantona Saveza samostalnog sindikata Bosne i Hercegovine Mirnes Isaković poslao je u ime Saveza samostalnih sindikata BiH demanti na jutrošnju izjavu koju je novinarima pred zgradom Općinskog suda Zenica dao predsjednik Sindikata JKP Zenicatrans-prevoz putnika Huso Sarvan.

Sarvan je za nedolazak na sudski postupak opunomoćenika Saveza samostalnog sindikata saobraćaja i veza, a čiji su oni podružnica, okrivio taj sindikat.

Napomenuo je kako im, osim što nije poslao ovlaštenog advokata, iz sjedišta tog sindikata nije poslana ni pismena punomoć za zeničku advokaticu koju su oni angažirali.

Kao krivca za izostanak podrške u njihovoj borbi, Sarvan je naveo i predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića.

-SSSBiH, konkretno KOSSSBIH ZDK, je u nekoliko navrata javno nudio pomoć radnicima i Sindikatu JKP “Zenicatransa” iz Zenice, stavljajući im na raspolaganje sve svoje kapacitete na raspolaganje.

Takođe smo se 15.01.2020. godine otvorenim pismom obratili i gradonačelniku Grada Zenice i predsjedavajućoj Vijeća Grada Zenice prije održavanja tematske sjednice na kojoj se, između ostalog, raspravljalo i o stanju u JKP “Zenicatrans”, zahtijevajući od njih da ulože maksimalan napor u iznalaženju rješenja kojim će ovo javno preduzeće i radna mjesta biti očuvani- piše Isaković.

On dodaje kako predstavnici radnika iz JKP “Zenicatrans” iz Zenica, odnosno tamošnjeg Sindikata ni na koji način nisu pokušali kontaktirati kako KOSSSBiH ZDK, tako ni SSSBiH u njegovom sjedištu u Sarajevu.

-Na pozive predsjednika KO SSSBiH ZDK nije bilo odgovora, tako da smo, ne našom krivicom, spriječeni u pružanju pomoći radnicima ovog preduzeća.

Ne želeći ulaziti u razloge ovakvog istupa kolege Sarvana, koji je prilično maliciozan i, prije svega, pun dezinformacija u dijelu koji se tiče SSSBiH, mi i ovim putem izražavamo punu podršku radnicima JKP “Zenicatrans” Zenica i ponovo im na raspolaganje stavljamo sve naše kapacitete u njihovoj borbi za očuvanje preduzeća i radnih mjesta – navedeno je u saopćenju koje je potpisao predsjednik SSSBiH ZDK Isaković.

Predsjednik Sindikata Zenicatransa Huso Sarvan danas je ponovio kako ostaje pri svojoj izjavi koju je medijima dao jutros.

-Ja sam rekao šta sam rekao i pri tome ostajem. Niko iz Sindikata, osim predsjednika Sindikata kompanije ArcelorMittal Zenica Zuhdije Kapetanovića, za ovih 21 dan, koliko ne radimo i koliko smo na stanici, nije dolazio da se obrati i pruži podršku radnicima.

Oni su poslali samo otvoreno pismo podrške, to je tačno, ali ako se na tome zasniva sva podrška sindikata radnicima onda nam sindikat i ne treba – poručio je Sarvan.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.