Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SSSBiH protiv izmjena Zakona o visini stope zatezne kamate

BiH

Sindikalci ispred Vlade FBiH (2)

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) oštro se protivi namjeri Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da na današnjem zasjedanju po skraćenoj proceduri usvoji Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o visini stope zatezne kamate, saopćeno je iz tog saveza.

– Predložene izmjene Zakona predstavljaju eklatantan pokušaj diskriminacije radnika i radnica u FBiH. Naime, smanjivanje stope zateznih kamata za radne sporove sa sadašnjih 12% na 0,2% godišnje u nepovoljan položaj stavlja sve radnike i radnice u odnosu na ostale građane koji po bilo kojoj osnovi svoja prava ostvaruju putem suda – kaže se u saopćenju SSSBiH.

Stoga se zahtijeva od delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH da ne usvoje Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o visini stope zatezne kamate u predloženom tekstu i da ne odvajaju radnike i radnice od ostalih građana i građanki.

– Jedno od temeljnih ljudskih prava je to da smo pred zakonom svi jednaki i taj postulat treba štititi, a ne urušavati – kaže se u saopćenjuu SSSBiH.