Ugrožen oporavak i rast

Šta ako se RS “povuče” iz sistema PDV-a? Upitali smo Andrewa Jewella iz MMF-a

Banja Luka: Posebna sjednica Narodne skupštine RS
30.07.2021., Narodna skupstina RS, Banja Luka (BiH) – Posebna sjednica Narodne skupstine RS o izmjenama Krivicnog zakonika i Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika Valentina Inzka na inicijativu Milorada Dodika, srpskog clana Predsjednistva BiH, je upravo pocela. Sjednica je zatvorena za javnost. „Danas je veoma vazan dan za Srpsku jer ce na sjednici NS RS biti manifestirano nacionalno jedinstvo i politicki sklad u Srpskoj“, rekao je Milorad Dodik. On je istakao da je spreman da podnese ostavku na mjesto srpskog clana u Predsjedništvu BiH, ali trazi da ne bude biran novi clan Predsjedništva iz srpskog naroda. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Naše je mišljenje da bi ekonomski troškovi povlačenja bili znatni, uključujući i za Republiku Srpsku, jer bi povlačenje iz UIO dovelo da smanjenja naplate poreza, kaže Jewell

Entitet Republika Srpska je od posljednje finansijske injekcije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja je u iznosu od oko 600 miliona KM BiH isplaćena u augustu, dobila 200 miliona KM. Svakako kao jedan od entiteta redovan je korisnik svih sredstava od MMF-a u aranžmanima koje je do sada sklapala Bosna i Hercegovina.

Piše: A. DUČIĆ

S rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH Andrewom Jewellom razgovarali smo o avanturističkim potezima Milorada Dodika i rukovodstva RS-a odnosno upitali smo ga u kojoj mjeri iz perspektive MMF-a politička kriza i nestabilnost ugrožava ekonomsku i finansijsku stabilnost BiH.

– Politička kriza odvlači pažnju od makroekonomske politike i reformi, time predstavljajući prijetnju po oporavak i prospekte rasta. Posebno smo zabrinuti zbog potencijalnog povlačenja Republike Srpske iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Naše je mišljenje da bi ekonomski troškovi povlačenja bili znatni, uključujući i za Republiku Srpsku, jer bi povlačenje iz UIO dovelo da smanjenja naplate poreza a moglo bi utjecati i na servisiranje vanjskog duga te kreditni rejting zemlje – kazao je Jewell za Fokus.ba.

Kao što je poznato, NSRS, po nalogu Dodika, kani uskoro održati posebnu sjednicu na kojoj će, kako su naumili, povući saglasnosti na zakone o VSTV-u, o odbrani, kao i o Upravi za indirektno oporezivanje, tako da ti zakoni, koji su i voljom SNSD-a ranije izglasani u Parlamentu BiH, intencija im je, više neće važiti na području RS-a.

Osim što predstavlja svojevrsni državni udar, ovakvo opstruiranje implementacije državnog zakona i rada državne institucije osnovane za prikupljanje indirektnih poreza za sobom povlači niz implikacija.

Rezidentnog predstavnika MMF-a smo upitali i da li je izvjesno smanjivanje kreditnog rejtinga BiH, što bi predstavilo i ulazak u zonu vrlo visokog kreditnog rizika?

– Mi ne možemo govoriti u ime agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga. Međutim, mišljenja smo da povlačenje Republike Srpske iz Uprave za indirektno oporezivanje može negativno uticati na kreditni rejting Bosne i Hercegovine – istaknuo je Jewell.

Andrew Jewel (Foto: MMF)

Inače, NSRS je jučer objavila materijale koje će razmatrati na navedenoj sjednici i krenuti u rušenje državnih zakona i institucija.

U informaciji koja se odnosi na UIO i indirektne poreze svoju namjeru su ovako formulisali:

– Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu da povuče saglasnost na Sporazum o nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, koji su dana 5. decembra 2003. godine, u prisustvu Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, potpisali premijeri entitetskih Vlada. Zadužuje Vladu RS da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS Zakon o porezu na dodatu vrijednost u RS i Zakon o akcizama RS. Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Zakon o Upravi za indirektno oporezivanje, Zakon o postupku indirektnog oporezivanja, Zakon o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, Zakon o porezu na dodatu vrijednost i Zakon o akcizama u BiH neće se primjenjivati na teritoriji RS od dana stupanja na snagu Zakona o porezu na dodatu vrijednost u RS i Zakona o akcizama RS.