BiH

Ugrožen oporavak i rast

Šta ako se RS “povuče” iz sistema PDV-a? Upitali smo Andrewa Jewella iz MMF-a

13/11/2021
Foto: Pixsell/MMF

Naše je mišljenje da bi ekonomski troškovi povlačenja bili znatni, uključujući i za Republiku Srpsku, jer bi povlačenje iz UIO dovelo da smanjenja naplate poreza, kaže Jewell

Entitet Republika Srpska je od posljednje finansijske injekcije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja je u iznosu od oko 600 miliona KM BiH isplaćena u augustu, dobila 200 miliona KM. Svakako kao jedan od entiteta redovan je korisnik svih sredstava od MMF-a u aranžmanima koje je do sada sklapala Bosna i Hercegovina.

Piše: A. DUČIĆ

S rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH Andrewom Jewellom razgovarali smo o avanturističkim potezima Milorada Dodika i rukovodstva RS-a odnosno upitali smo ga u kojoj mjeri iz perspektive MMF-a politička kriza i nestabilnost ugrožava ekonomsku i finansijsku stabilnost BiH.

– Politička kriza odvlači pažnju od makroekonomske politike i reformi, time predstavljajući prijetnju po oporavak i prospekte rasta. Posebno smo zabrinuti zbog potencijalnog povlačenja Republike Srpske iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Naše je mišljenje da bi ekonomski troškovi povlačenja bili znatni, uključujući i za Republiku Srpsku, jer bi povlačenje iz UIO dovelo da smanjenja naplate poreza a moglo bi utjecati i na servisiranje vanjskog duga te kreditni rejting zemlje – kazao je Jewell za Fokus.ba.

Kao što je poznato, NSRS, po nalogu Dodika, kani uskoro održati posebnu sjednicu na kojoj će, kako su naumili, povući saglasnosti na zakone o VSTV-u, o odbrani, kao i o Upravi za indirektno oporezivanje, tako da ti zakoni, koji su i voljom SNSD-a ranije izglasani u Parlamentu BiH, intencija im je, više neće važiti na području RS-a.

Osim što predstavlja svojevrsni državni udar, ovakvo opstruiranje implementacije državnog zakona i rada državne institucije osnovane za prikupljanje indirektnih poreza za sobom povlači niz implikacija.

Rezidentnog predstavnika MMF-a smo upitali i da li je izvjesno smanjivanje kreditnog rejtinga BiH, što bi predstavilo i ulazak u zonu vrlo visokog kreditnog rizika?

– Mi ne možemo govoriti u ime agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga. Međutim, mišljenja smo da povlačenje Republike Srpske iz Uprave za indirektno oporezivanje može negativno uticati na kreditni rejting Bosne i Hercegovine – istaknuo je Jewell.

Andrew Jewel (Foto: MMF)

Inače, NSRS je jučer objavila materijale koje će razmatrati na navedenoj sjednici i krenuti u rušenje državnih zakona i institucija.

U informaciji koja se odnosi na UIO i indirektne poreze svoju namjeru su ovako formulisali:

– Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu da povuče saglasnost na Sporazum o nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, koji su dana 5. decembra 2003. godine, u prisustvu Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, potpisali premijeri entitetskih Vlada. Zadužuje Vladu RS da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS Zakon o porezu na dodatu vrijednost u RS i Zakon o akcizama RS. Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Zakon o Upravi za indirektno oporezivanje, Zakon o postupku indirektnog oporezivanja, Zakon o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, Zakon o porezu na dodatu vrijednost i Zakon o akcizama u BiH neće se primjenjivati na teritoriji RS od dana stupanja na snagu Zakona o porezu na dodatu vrijednost u RS i Zakona o akcizama RS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.