Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Korak nazad"

Šta će biti sa zakonom o sprečavanju sukoba interesa

sukob interesa bhrt
Бањалука - Народна скупштина - састанак представника парламентарних странака

Prije 20 godina BiH je dobila prvi zakon o sukobu interesa koji je nametnuo visoki predstavnik. U međuvremenu su ga političari mijenjali i prilagođavali svojim interesima. Rezultat je sporo i slabo kažnjavanje

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine sačinilo je novi tekst Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti na nivou BiH. U Transparency Internationalu ocjenjuju da je novi tekst zakona korak nazad u odnosu na prijedlog koji je Dom naroda Parlamenta BiH, glasovima SNSD-a i HDZ-a, odbio u maju, te da je lošiji u odnosu na važeći zakon.

Umjesto da Komisija i utvrđuje i izriče kazne za sukob interesa, rukovodiocima institucija je ostavljena mogućnost da tumače okolnosti i procjenjuju da li će i koje mjere izreći, što ostavlja ogroman prostor za proizvoljna tumačenja i neujednačenu praksu, smatra direktorica Transparency Internationala. Ističe da se novim zakonom nije jasno propisala nespojivost dvostrukih funkcija koje se finansiraju javnim novcem. Čak su predloženi i izuzeci.

„Imamo situaciju da se predlaže da se iz njih izuzmu izabrani nosioci funkcija praktično svi izabrani zastupnici i delegati, dok su za stale nosioce ograničenja uža nego što imamo u postojećem zakonu“, kaže Ivana Korajlić, izvršna direktorica TI BiH.

Prije 20 godina BiH je dobila prvi zakon o sukobu interesa koji je nametnuo visoki predstavnik. U međuvremenu su ga političari mijenjali i prilagođavali svojim interesima. Rezultat je sporo i slabo kažnjavanje.

Opširnije u prilogu: