Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta će UIO BiH učiniti sa 2.300 oduzetih vozila?

BiH

butmir-oduzeta-vozila

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO)BiH raspisat će tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će vršiti uništenje motornih vozila koja su pravosnažnom sudskom odlukom oduzeta, koja su u carinskom upravnom postupku zaplijenjena i kojih su se vlasnici odrekli u korist države, i koja ne ispunjavaju uslove za stavljanje u slobodan promet a stavljena su na raspolaganje UIO, potvrđeno je Feni iz te institucije.

Radi se o oko 2.300 vozila za koje je Vijeće ministara BiH donijelo Zaključak kojim je UIO zadužena za postupanje s pomenutim vozilima u skladu sa važećim propisima.

Uništavanje vozila bit će vršeno na na način da određeni dijelovi budu prodati u staro željezo, a drugi dijelovi uništeni na zakonski propisan način (npr. akumulatori koji moraju biti uništeni u skladu sa zakonskim propisima koji regulišu oblast zaštite životne sredine…).

UIO je ranije donijela Uputstvo o uništenju i ustupanju carinske robe kojim je propisan postupak uništenja pod carinskim nadzorom robe koja nije bh. roba (carinska roba), te je definisala način postupanja s pravosnažno oduzetim vozilim za koja je od strane mjerodavnog organa naloženo uništavanje ili koja ne ispunjavaju uslove za prodaju u skladu s propisima za prodaju carinske robe, kako bi bio rješen problem pravosnažno oduzetih vozila.

Iz UIO navode da se vozila koja ispunjavaju uslove za stavljanje u slobodan promet izlažu prodaji u skladu sa Odlukom o prodaji carinske robe. Takvih vozila nema puno i ona se prodaju. Međutim, najveći broj vozila nije mogao biti predmetom prodaje jer ne ispunjavaju uslove za stavljanje u slobodan promet u skladu sa propisima koji regulišu tu oblast, a takvih vozila je u ovom trenutku oko 2.300 komada.

Ističu da je Uprava za indirektno oporezivanje dužna postupati u skladu sa pravosnažnim i izvršnim odlukama nadležnih sudova, koje određuju, u skladu sa posebnim propisima, da li će oduzeti predmeti, što podrazumijeva i motorna vozila kao predmete prekršaja, biti uništeni, prodati ili predati odgovarajućem ovlaštenom organu.

Jedan dio motornih vozila koja se nalaze kod UIO oduzet je pravosnažnim rješenjima bivših entitetskih komisija za carinske prekršaje i Komisije za carinske prekršaje UINO, koje su do 2006. bile nadležne za vođenje prekršajnog postupka i donošenje prekršajnih rješenja.