Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta će za građane značiti informatizacija zdravstva do kraja 2018. godine?

elektronske-zdravstvene-knjizice

Do kraja ove godine bit će završena implementacija svih elemenata integralnog informacionog sistema i uvezivanje zdravstvenih ustanova, potvrđeno je za Fokus.ba u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS (ZZOKS).

Građani će se od sada oslanjati na elektronske knjižice, kartone, recepte i uputnice. No, šta će ovaj sistem dugoročno donijeti građanima koji su u proteklim godinama često bili nezadovoljni zdravstvom u KS?

„Prednost cjeolupnog procesa informazacije se najbolje može iskazati kroz efikasnije naručivanja pacijenata, smanjenje gužvi i listi čekanja, te izdavanju elektronskih recepta  i elektronskih uputnica. Sistem donosi i bolju i sigurniju razmjenu medicinskih podataka među zdravstvenim profesionalcima, lakšu identifikaciju osiguranika i očitanje statusa osiguranja u stvarnom vremenu, te pohranu podataka u centralni zdravstveni karton pacijenta“, naveli su za Fokus.ba iz ZZOKS-a.

Sve navedeno doprinosi efikasnijoj organizaciji i racionalizaciji, te omogućava više vremena zdravstvenim profesionalcima za stručni dio svog posla jer se administrativni dio posla znatno smanjuje.

„Također, jedna od prednosti je i to što pacijenti mogu ići kod ljekara ili u apoteku bez potrebe ovjeravanja knjižice svaki mjesec, što će odmah smanjiti nepotrebne gužve u ispostavama ZZOKS i uštedjeti vrijeme osiguranika, sve dok uredno izmiruju svoje obaveze za doprinose za zdravstveno osiguranje“, istakli su iz ZZOKS-a.

Ova ustanova trenutno  vrši distribuciji elektronskih zdravstvenih knjižica (EZK) osiguranicima, kao jednoj od zadnjih tačaka u fazi implementacije projekta EZK.

„EZK se ovjeravaju automatski sve dok su uredno izmirene obaveze za doprinose za zdravstveno osiguranje, te se taj podatak automatski čini dostupnim u sistemu. Ukoliko osiguranik želi provjeriti uplate doprinosa i svoj status osiguranja prije odlaska u zdravstvenu ustanovu, to može uraditi u bilo kojoj od poslovnica Zavoda. Inače, Projekat EZK je sastavni dio projekta informatizacije zdravstva KS, koji traje već duži niz godina, te je pored digitalne radiologije (PACS), elektronskog karto pacijenta, elektronskog recepta, elektronske uputnice i drugih e-servisa, predviđena i implementacija EZK kako bi se cjelokupan proces završio“, pojasnili su iz ZZOKS.

Dodaju da su implementacijom eRecepta i eTerapije značajno smanjenje gužve na svim lokalitetima u timovima porodične medicine.

„Pacijentima je omogućena realizacija recepata u bilo kojoj od preko 160 ugovornih apoteka, bez obaveze da svaki mjesec moraju ići kod svog ljekara po recept, već samo jednom svaka tri mjeseca. Pored navedenog, implementacijom naprednih funkcija kontrole, ostvarene su i značajne finansijske uštede, te povećana sigurnost pacijenata. Elektronska uputnica je u funkciji već nekoliko godina, a potpuna implementacija je uslovljena završetkom cjelokupnog procesa informatizacija i uvezivanju svih ustanova u integralni informacioni sistem ZZOKS. Svakako da se u zadnjih godinu dana radi ubrzanim intenzitetom na završetku projekta informatizacije zdravstva u KS, a nadamo se da ćemo i u toku ove godine uraditi sve zacrtane aktivnosti“, zaključili su iz ove ustanove.