nacrt novog zakona

Šta donosi diferencirana stopa PDV-a: Koje bi namirnice pojefitnile, a koje poskupjele?

market

Za ekonomiste ove najave nisu ekonomski provodive, a postavlja se i pitanje – šta bi građani dobili uvođenjem diferencirane stope PDV-a?

Bosna i Hercegovina u ovoj bi godini trebalo da dobije novi zakon o PDV-u. U nacrtu je planirano da porez na dodanu vrijednost ostane kao i do sada 17 posto. Međutim, postoje određeni prijedlozi i najave da bi mogla biti uvedena diferencirana stopa PDV-a, čime bi se država odrekla dijela prihoda za proizvode, poput osnovnih životnih namirnica, lijekova i dječije opreme.

Za ekonomiste ove najave nisu ekonomski provodive, a postavlja se i pitanje – šta bi građani dobili uvođenjem diferencirane stope PDV-a?

U Luksemburgu, gdje je prosječna plata oko 8.000 konvertibilnih maraka, a najniža 4.000, najskuplja roba oporezovana je sa 17 posto. Isto koliko iznosi jedinstvena stopa PDV-a u Bosni i Hercegovini gdje je prosjek zarade radnika skoro 9,5 puta manji nego u ovoj razvijenoj evropskoj zemlji.

I dok većina evropskih zemalja, ali i zemalja u okruženju, ima nižu stopu PDV-a na životne namirnice i opremu za bebe, to u Bosni i Hercegovini nije slučaj. Naprotiv, imamo tri puta skuplju opremu za bebe u Evropi, javlja BHRT.

Evo šta kažu građani Sarajevu o snižavanju stope PDV-a:

“Da, obavezno, na hranu”;
“Sigurno, na sve, pogotovo prehranu”;
“Ne bih, zato što nije uređen sistem i nema kontorole”;
“Treba dići najmanju penziju najmanje 1000 maraka i neka onda ‘pucaju’ PDV 20 posto, meni nije problem”, neki su od odgovora.

Mogućnost uvođenja diferencirane stope PDV-a, koje je najavio predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, odnosila bi se na životne namirnice, dječiju opremu i hranu, lijekove i knjige, i to bi išlo na nižu stopu od 8 posto, a za drugu robu stopa PDV-a bila bi povećana na 21 posto.

Jedna od mogućnosti je i da bude uvedena niža stopa na zdravstveno osiguranje. No, ministar finansija je izričit – nije predložena viša stopa PDV-a, kao ni diferencirana stopa.

– Tvrdim i naglašavam da nije predložena viša stopa PDV i ona ostaje 17 odsto. Nije predložena ni diferencirana stopa, nego je ovaj zakon usklađen s evropskim direktivama i osavremenjen, a umnogome će olakšati rad poslovnim subjektima, izjavio je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH.

I ranije je u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) bilo inicijativa za smanjenje stope PDV-a za pojedine namirnice, opremu za bebe, kao i lijekove, ali ta inicijativa nikada nije prošla.

– Ukoliko bi se usvojio određeni zakon koji bi imao više stopa, moram naglasiti da bi nama kao Upravi, ali i građanima, bilo potrebno dodatno vrijeme da bi se adekvatno pripremili. Adekvatna priprema znači mijenjanje softvera – za tu pripremu je neophodan period od 6 mjeseci, tvrdi Ratko Kovačević, portparol UIOBiH.

Ekonomisti ističu da je ovakav proces oporezivanja u Bosni i Hercegovini od jedinstvene stope jeftiniji dok uvođenje diferencirane stope neće pomoći našem stanovništvu. Predlažu uvođenje jedinstvene stope PDV-a od 15 posto. Na taj način naša privreda bila bi konkurentnija, a predlažu i da se iz prikupljenog PDV-a pojačaju fondovi koji služe za uspostavljanje određene socijalne sigurnosti.

Kako to izgleda u Hrvatskoj

– Uvođenje, evo, recimo niže stopa na hljeb, smanjenje sa 17 na 8 posto, što je i predviđeno, ne znači da će dovesti do smanjenje cijene hljeba. Šta će se desiti ako u isto vrijeme poskupi cijena energenata, cijena brašna – dakle smanjenje stope PDV-a ne znači da će cijena se smanjiti, može se i povećati, poručuje Zijad Džafić, prefosor Ekonomskog fakulteta u Tuzli.

Da se ciljano za osobe koje imaju određeni niži prag tolerancije, u smislu promjena cijena i obima izdvajanja, možda da se na taj način zaštiti dio socijalno ugroženog stanovništva.

I Udruženje potrošača u Bosni i Hercegovini ima svoje prijedloge. Smatraju da bi trebalo uvesti tri niže stope PDV-a, u smislu da najmanja stopa PDV-a iznosi šest ili sedam posto i da se odnosi na oporezivanje brašna, šećera i ulja. Stopa od 15 do 17 posto bila bi uvedena za rižu i meso, a iznad toga za luksuzne proizvode.

Za sada, jedina adresa kada je riječ o Zakonu o PDV-u je Upravni odbor UIOBiH, kao i za raspodjelu PDV-a i utvrđivanje koeficijenata, o čemu će biti riječi u srijedu, na sastanku sa predstavnicima Evropske unije.