Na poziv Merkel i Macrona

Šta donosi i hoće li šta riješiti sastanak u Berlinu: Vučić je zbunjen, Zvizdić “ima plan”

macron merkel

Glavna tema razgovora trebalo bi da budu stabilnost i razvoj zapadnog Balkana

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron organizovat će danas u Berlinu sastanak na koji su pozvani predstavnici zemalja zapadnog Balkana, kao i Hrvatske, Slovenije, te Evropske komisije.

Glavna tema razgovora trebalo bi da budu stabilnost i razvoj zapadnog Balkana.

Sastanku će, između ostalih, prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Denis Zvizdić je kup okarakterisao je kao ”veoma važan”. Prema njegovim riječima, sastanak dolazi u ključnom trenutku.

– Riječ je o izuzetno važnom sastanku, važnom zbog nekoliko razloga. Prije svega zbog činjenice da je sazvan na poziv dva ključna evropska lidera Angele Merkel i Emmanuela Macrona. Sastanak dolazi u trenutku kad se zapadni Balkan suočava s ključnim izazovima. S jedne strane svjedoči pozitivnim procesima, ali svjedočimo i negativnim tendencijama u procesima pomirenja i sigurnosti u regionu – rekao je Zvizdić u nedjelju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Najavio je da će iznijeti “pravu istinu” o stanju u BiH.

– Iznijet ću pravu istinu o dešavanjima u Bosni i Hercegovini i svaka moja izjava će biti potkrijepljena s preciznim činjenicama, zakonima i odlukama. Zatražiću da se poštuje suverenitet BiH i da naši susjedi konačno završe s Bosnom i Hercegovinom, da finaliziramo ugovore o granicama s Hrvatskom i Srbijom. Moramo poštovati bazno načelo Evropske unije o nepovredivosti granica – dodao je on.

S druge strane srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je zamjerio i što su za sastanak u Berlinu pozvali predsjednika Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, “a ne (predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada) Dodika”, naglašavajući da Dodik ima legitimet jer je osvojio najviše glasova od svih kandidata u BiH.

Vučić je juče rekao kako vjeruje da će Merkelova i Macron na sastanku u Berlinu pronaći balansirani pristup kako da se problemi između Beograda i Prištine riješe u budućnosti.

Njemački mediji su ranije javili da Merkelova i Macron sa gostima žele da razgovaraju o aktuelnim izazovima u regionu, posebno o odnosima Beograda i Prištine.

Komesar EU za proširenje Johannes Hahn izjavio je ranije da glavni cilj ovog sastanka treba da bude rješenje blokade dijaloga između Beograda i Prištine.

Njemačka i Francuska su pokretači berlinskog procesa, koji je počeo 2014. godine s ciljem stabilizacije bezbjednosti i poboljšanja političkih i ekonomskih odnosa među zemljama zapadnog Balkana – Albanijom, BiH, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Srbijom.