Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta donosi novi Zakon o prebivalištu

licna-karta

Zbog novog Zakona o prebivalištu u BiH mnogi će izgubiti beneficije velikih gradskih sredina, jer će se morati prijaviti na adresu gdje stvarno i stanuju, a ne u općine ili kantone koji daju više pogodnosti, piše NAP.

Desetine hiljada građana iz cijele BiH prijavljeni su u većim centrima, koji često nude bolje beneficije od manjih lokalnih zajednica. Primjerice, pretpostavlja se da više desetina hiljada građana ima prijavljen boravak u Sarajevu, iako tu ne žive, a sve zbog toga da bi se mogli liječiti u nekoj od sarajevskih bolnica, ili kako bi njihova djeca mogla aplicirati na neke do stipendija koje nude ovaj grad ili kanton.

Za prijavu prebivališta do sada je bila dovoljna tek usmena izava, dok je od 29. jula ove godine prijava prebivališta mnogo složeniji proces. Prema novom bh. Zakonu o prebivalištu da bi neku adresu prijavili kao mjesto stanovanja potrebno je da posjedujete neku od nekretnina na adresi koju navodite, ili da imate potpisan ugovor sa najmodavcem stana.

Provjere adrese stanovanja stručne služne vršit će u narednih pet godina. Oni koji ne budu ispunjavali uslove, morat će mijenjati adrese.

Iako, praktično, novi Zakon neće u cijelosti uvesti reda kada je u pitanju mjesto prebivališta u BiH, jer i dalje postoji mogućnost manipulacije, jasno je da će mnogi izgubiti benefite, na pravom mjestu pravo na liječenje u većim centrima.

Sevima Sali-Terzić, stručnjak za ljudska prava objašnjava za novinsku agenciju Patria da novi zakon ni u kojem slučaju ne možemo gledati kao udar na građane, jer je prirodno da ljudi imaju prijavljeno mjesto prebivališta tamo gdje zaista i žive, i da u tom mjestu trebaju i ostvarivati osnovna ljudska prava.

Tačno je, kaže Sali-Terzić, da će zbog novog Zakona o prebivalištu u BiH mnogi izgubiti mogućnost liječenja u velikim centrima, ali vlasti sada treba da idu korak dalje, odnosno da svima u zemlji omoguće jedno kvalitetne uslove liječenja kao i ostvarivanje drugih ljudskih prava.