Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji sporazuma

Šta je BiH potpisala u Sofiji? Manje čekanja na granicama, lakše do radnih dozvola u regionu

bb

Ovi sporazumi trebaju i da osiguraju prelazak granice u regionu isključivo uz ličnu kartu, te priznavanje diploma i drugih certifikata u cijelom regionu

Na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji koji je održan jučer ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je u ime naše država potpisala sporazume kojima se naša zemlja pridružuje novom zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan.

No, šta je Bosna i Hercegovina tačno potpisala na ovom samitu?

Piše: A. DUČIĆ

Zajedno sa Albanijom, Kosovom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Srbijom, Bosna i Hercegovina se, prije svega, obavezala na zajedničko trgovinsko područje.
Tu se podrazumijeva uklanjanje svih barijera i troškova koji utječe na slobodni protok roba, usluga, kapitala i u konačnici ljudi.

Tzv. “zeleni koridor”, prema potpisanom dokumentu, treba da smanji vrijeme čekanja na granici za više od 70 posto. Nadalje, doći će do niza uklanjanja prepreka kod dobivanja radnih dozvola kada je riječ o saradnji među kompanijama u region. Bit će uspostavljen tzv. e-commerce tržište.
Ovaj sporazum treba da osigura prelazak granice u regionu isključivo uz ličnu kartu, te priznavanje diploma i drugih certifikata u cijelom regionu. Isto tako predviđeno je uklanjanje troškova prilikom bankovinih transakcija u region.

Kada sporazumi stupe na snagu planirano je reduciranje troškova rominga za čak 96 posto sve do jula naredne godine kada je predviđeno potpuno ukidanje rominga. Sporazumi nadalje predviđaju povećanje trgovinske razmjene između pojedinih zemalja za više od 25 posto.

Također, kada se za to stekni uslovi, predviđeno je da gradovi u šest zemalja Zapadnog Balkana budu pokriveni sa 5G mrežom.

Cilj ovog Plana je mobilizirati do 9 milijardi eura bespovratnih sredstava Evropske unije kako bi se ubrzao socioekonomski oporavak regiona od pandemije COVID-19 te ubrzala njegova ekonomska konvergencija s Unijom. Nadalje, predviđa se novi Garancijski instrument za Zapadni Balkan, sa potencijalom za privlačenje investicija vrijednosti do 20 milijardi eura.