Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dugogodišnji problem

Šta je državna imovina, ko je smije knjižiti i ima li posla za Tužilaštvo BiH?

nsrs fena

Institucije Bosne i Hercegovine nadležne su i obavezne za pripremu i donošenje Zakona o državnoj imovini. Entitetski pokušaji regulisanja ovog pitanja su gubljenje vremena i na njihovu štetu, kazao je pravobranilac BiH

Šta je državna imovina i ko je smije knjižiti? Ovo je problem koji se ne rješava godinama. Republika Srpska će usvojiti Zakon o nepokretnoj imovini u drugom obliku, navodi BHRT. Ovo je reakcija na privremenu mjeru zabrane Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na primjenu ovog Zakona.

Traži se pravni model koji se odnosi na privremenu mjeru zabrane primjene Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske. Jedno od rješenja je priprema izmjena i dopuna zakona. Ovo je stav predsjednika Narodne skupštine.

„Trenutna mjera je onesposobila primjenu našeg zakona i mi ćemo morati da ga usvojimo u nekom drugom obliku da bi smo zadržali pravni kontinuitet, ponavljam, pravnih odluka RS“, kaže Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS.

Institucije Bosne i Hercegovine nadležne su i obavezne za pripremu i donošenje Zakona o državnoj imovini. Entitetski pokušaji regulisanja ovog pitanja su gubljenje vremena i na njihovu štetu, kazao je pravobranilac BiH. Pravobranilaštvo je već utvrdilo promjene prenosa prava raspolaganja državnom imovinom.

„Dakle, imamo takvih slučajeva. Vode se određeni postupci i utvrđuju se činjenice kako bi se na kraju izdejstvovala odgovarajuća odluka po stavu Pravobranilaštva BiH, na način da državna imovina bude adekvatno zaštićena“, kaže Ismet Velić,, pravobranilac BiH.

„Pitanje imovine i imovinsko-pravnih odnosa RS je riješeno. Nešto što je već riješeno, mi to pravnici kažemo, da notorne činjenice ne treba dokazivati. To je de facto i de jure“, kaže glavni pravobranilac RS Milimir Govedarica.

Na nepropisno knjiženje državne imovine upozorava se godinama unazad. Imovina se upisuje na Republiku Srpsku i na lokalne zajednice u Federaciji Bosne i Hercegovine. Primjeri su u Mostaru, Neumu, Grudama, Čapljini… Na ovo upozorava BHRT-ov sagovornik.

„Presuda U1/11 nedvojbeno je utvrdila da je Bosna i Hercegovina titular vlasništva na imovini država Bosna i Hercegovina, ali i titular prava i obaveze da to pitanje reguliše“, kaže Muharem Cero, stručnjak iz oblasti državne imovine.

Zakon o nepokretnoj imovini RS suspendovao je i visoki predstavnik u BiH 27. februara. Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, navedeno je, mjesto je za rješavanje ovog pitanja. Ustavni sud Bosne i Hercegovine u šest odluka, takođe, rješenje problema adresira na državni Parlament.

„Najbolje bi bilo da sjednemo i da na Zajedničkoj sjednici oba doma da definitivno definišemo šta je to državna imovina, šta se od te imovine može dati na upravljanje entitetima, kantonima, županijama, Distriktu Brčko, općinama i da jednom za svagda to pitanje zavrđimo“, rekao je Zlatko Miletić, delegat Kluba hrvatskog naroda Doma naroda PS BiH.

PIC je 2004. godine zatražio od Bosne i Hercegovine da nađe trajno rješenje. Godinu kasnije, OHR je nametnuo Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine. Očigledno je njegovo kršenje. Ima li posla za Tužilaštvo BiH?