Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta je FBI radio u slučaju Dragičević?

david fbi

Advokatski tim koji zastupa porodicu Dragičević, Davora i Suzanu, čiji je sin David ubijen u Banjoj Luci u martu ove godine, Duško Tomić i Ifet Feraget iz BiH, Anto Nobilo (Hrvatska) i Zora Dobričanin Nikodinović (Srbija) nakon sastanaka sa predstavnicima MUP-a Republike Srpske i banjalučkog Okružnog tužilaštva, zakazao je nove razgovore.

Šef advokatskog tima Duško Tomić za Oslobođenje kaže kako advokati žele da izraze zahvalnost svim institucijama RS-a koje žele sarađivati s timom, a kojima je, kao i porodici i advokatima, cilj da se dođe do istine.

“Razgovarao sam telefonski sa ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, otići ćemo i kod njega. Nas jako zanima šta je FBI radio u Banjoj Luci na ovom predmetu. Zbog toga ćemo tražiti i sastanak u Ambasadi SAD-a u BiH”, ističe Tomić.

Dodaje kako su mu rad na ovom predmetu pripadnika Federalnog istražnog biroa SAD-a potvrdili i ministar MUP-a RS-a Dragan Lukač i direktor policije Darko Ćulum.

“Zamolio bih i bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS-a Tomislava Kovača, koji je više od sat u programu srbijanske televizije napadao naš tim, da to ne čini, tim više što je riječ o osobi protiv koje je potvrđena optužnica za genocid u Srebrenici”, naglašava Tomić.

Podsjećamo, Kovač je proteste koji se svakodnevno održavaju na Trgu Krajine povodom ubistva Dragičevića ocijenio kao napad na MUP i druge institucije Republike Srpske. U jednom od nastupa posebno se okomio na skupštinski Anketni odbor koji je nazvao “nelegalnim, iznuđenim od opozicije” i koji se, kako je rekao, “ponio kao prijeki sud, koji optužuje i osuđuje ljude bez ikakvih dokaza”.

“Takvi prijeki sudovi nisu viđeni još od vremena fašizma i komunizma”, kazao je Tomislav Kovač.

Advokati su već razgovarali i sa članovima koji su sjedili u pomenutom anketnom odboru NSRS-a, formiranom na prijedlog vladajućih SNSD-a, DNS-a i SP-a, kako bi se sakupile informacije o tome ima li elemenata krivičnog djela u slučaju Dragičević.

U toku zasjedanja NSRS-a pala je i naredba tužilaštva o provođenju istrage zbog krivičnog djela ubistva, ali na tome je, što se tiče institucija, sve i završilo. Pri samom dolasku u Banju Luku, prijećeno je i članu advokatskog tima iz Sarajeva Ifetu Feragetu.

“Nisam to čak ni prijavio policiji jer nemam povjerenja ni u jednu policijsku agenciju. To je žalosno, ali je tako”, poručio je Feraget.

Budući je i Davidov otac Davor podnio krivične prijave SIPA-i zbog nerada entitetskih institucija, očekuje se i potez državne policije.