Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koronavirus

Šta je klaster i šta učiniti kada posumnjate da pripadate nekom klasteru?

hitna pomoć tuzla dom zdravlja (2)

“Jako je bitno da osobe koje su imale kontakt sa bilo kime ko pripada nekom klasteru budu odgovorne i da se prijave najbližem epidemiologu i zaštite i sebe i druge“, apeluju ljekari

Zbog izmjenjene epidemiološke slike na Tuzlanskom kanotnu i potvrde prisustva korona virusa kod devet osoba, među kojima je osam u vezi sa istim klasterom – Centrom za srce, tuzlanski ljekari, za RTV Slon, pojašnjavaju šta zapravo znači klaster.

„Epidemiološki klaster/grupa je termin koji označava grupu ljudi koji u većem broju imaju neku bolest (najčešće zaraznu) i obično je povezan za neku geografsku lokaciju.

Osnovni epidemiološki princip u suzbijanju širenja zarazne bolesti je lokalizacija i ograničavanje takvog klastera u smislu identifikacije svih onih koji imaju bilo kakav fizički kontakt sa osobama koje mu pripadaju. Potom slijedi obavezno testiranje i izolacija shodno vremenskoj udaljenosti od vremena kontakta. Velika većina osoba u kontaktu sa klasterom na kraju nema infekciju ali je neobično važno da to i građani i zdravstveni radnici znaju“, između ostalog ističe struka.

“Jako je bitno da osobe koje su imale kontakt sa bilo kime ko pripada nekom klasteru budu odgovorne i da se prijave najbližem epidemiologu i zaštite i sebe i druge“, apeluju ljekari.