Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta je rekao Dodik tokom svjedočenja na suđenju Ratku Mladiću?

BiH

dodik-4

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je u decembru 2015. pred Haškim sudom svjedočio na suđenju Ratku Mladiću kao svjedok odbrane.

U prvom dijelu svjedočenja, predsjednik Republike Srpske izjavio je da se “referendumom za nezavisnost Bosne i Hercegovine narušila konstitutivnost Savezne federativne republike Jugoslavije”.

Dodik je “SDA opisao kao stranku koja je širila ideje islamskog radikalizma, promovirala ideologiju mladih muslimana i koja je smatrala da se većina stanovništva u BiH treba ovome prikloniti, a dodao je da je Alija Izetbegović zloupotrijebio Parlament kako bi promovirao vlastite ideje”.

Odnos između političkih stranaka početkom devedesetih opisao je kao “političku dramu”, te je rekao da su “Hrvati i muslimani formirali koalicije, kako bi isključili Srbe”.

Predsjednik RS-a izjavio je također da je “srpska strana bila za očuvanje SFRJ i ostanak BiH unutar nje, te da je nezavisnost Bosne i Hercegovine rezultat želja samo muslimanske strane”.

“Princip konstitutivnosti, kakav je važio u bivšoj SFRJ nije ispoštovan, narušen je prije rata i to je osnovni razlog zašto je do rata uopšte došlo”, rekao je Dodik.

a pitanje kakvu je ulogu imao 15. oktobar 1991. godine na njegovu stranku, Dodik je kazao:

“To je bio akt unilateralne secesije. Unilateralna secesija nije podržana ni predviđena Međunarodnim pravom, a i ta deklaracija je bila potpuna laž. BiH nikada nije bila suverena zemlja u istoriji. Protivno mojim uvjerenjima, mojim spoznajama o legalitetu i legimitetu. Bio sam razočaran i uznemiren. Partija kojoj sam pripadao prestala je postojati, jer se više nismo mogli okupiti i donositi zajedničke stavove”, istaknuo je.

U razgovoru s kolegama u Parlamentu drugih nacionalnosti, da li su bili svjesni opasnosti koju je donosila tema ocijepljenja?

“Muslimani su se ponašali euforično, smatrali su da su nadomak države u kojoj će biti odlučujuća većina pritom ukidajući principe konstitutivnosti. Smatrali su da s Hrvatima imaju većinu koja odlučuje. Bošnjaci su bili uvjereni da rade dobar posao uprkos majorizaciji ostalih. Hrvati u BiH su smatrali da njima nije ni važna BiH koliko je važno da se prizna proglašenje Hrvatske kao nezavisne države”, kazao je Dodik.

Na pitanje da li se stranka SDA osim političkog organiziranja, organizirala i na druge načine?

“Da. To je bilo jedno od ključnih momenata formiranja “Patriotske lige” koja je bila vojno krilo Stranke demokratske akcije. Uloga Patriotske lige se mogla vidjeti kasnije u mnogim događajima”.

Da li je istorija oblikovala razmišljanje u BiH?

“Istorija se u BiH živi. I tada i sada”, zaključio je tada Dodik.