Šta krije grobnica u Kozluku: Uz kosti pronađene čahure, ručni satovi i burme

BiH

kozluk ekshumacija deponija

Ekshumacija žrtava iz proteklog rata na području masovne grobnice pronađene na deponiji u Kozluku je završena, a identifikacija 55 posmrtnih ekshumiranih ostataka civila bošnjačke nacionalnosti, ubijenih jula 1995. tokom genocida u Srebrenici, bi mogla biti završena do kolektivne dženaze 11. jula u Potočarima, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale BiH.

“Ekshumacija na lokalitetu Kozluk na području Zvornika počela je 4. decembra i trajala je skoro pune tri sedmice. Za to vrijeme mi smo, dakle, na smetljištu u Kozluku, pronašli 55 posmrtnih ostataka, riječ je o 15 kompletnih i 40 nekompletnih posmrtnih ostataka”, istakla je Čengić.

Pronađeni lični predmeti

Iz Instituta za nestale osobe sa sigurnošću tvrde da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti ubijenim u julu 1995. godine, tokom genocida u Srebrenici.

“Osim posmrtnih ostataka na ovom lokalitetu pronađen je i veći broj čahura, povezi kojima su žrtvama bile vezane ruke, zatim i neki lični predmeti kao što su zlatna burma, ručni sat, dijelovi odjeće… Ovdje je riječ o primarnoj masovnoj grobnici koja je uznemiravana. Dio ove grobnice sigurno je izmješten na neki drugi lokalitet. Na ovom području 1999. godine istražitelji Haškog tribunala pronašli su tri primarne masovne grobnice iz kojih je do sada identificirano 377 žrtava. Među 377 identificiranih je 30 maloljetnika”, ispričala je Čengić.

Ona je kazala da će se istražitelji na ovaj lokalitet sigurno vratiti kada to budu dozvoljavali vremenski uslovi.

“To će biti vjerovatno u proljeće i provjerit ćemo još dvije lokacije. Također, riječ je o smetljištu”, kazala je Čengić.

Masovna grobnica u Kozluku čije je pretraživanje nedavno završeno je na lijevoj obali rijeke Drine, uz granicu sa Srbijom

“Žrtve koje su sada pronađene bile su na dubini od oko dva metra. Mi smo i ručno i mašinski detaljno pretražili ovaj lokalitet. Na nekim mjestima kopali smo i do dubine od oko osam metara. Mi smo sada završili sa ovom lokalitetom. Ekshumacija na ovom lokalitetu je završena, ali na širi lokalitet Kozluka svakako ćemo se vratiti jer smo dobili satelitske snimke od Haškog tribunala. Ova grobnica je rađena po tim satelitskim snimcima i imamo još dvije takve informacije koje moramo provjeriti. Ne možemo sa sigurnošću reći da li ćemo pronaći posmrtne ostatke”, naglasila je Čengić.

Želja da zločin bude sakriven

Prema njenim riječima, tri grobnice koje su pronašli istražitelji Haškog tribunala bile su vrlo blizu ove grobnice na kojoj se sada rađeno.

“U svim slučajevima riječ je o smetljištu koja se nalaze na području Kozluka. Nažalost, nije to jedina grobnica koja je pronađena na smetljištu, zapravo su brojne grobnice koje su pronađene na gradskim deponijama ili smetljištima koja su napravljena nakon bacanja žrtava. Takva jedna grobnica pronađena je u Rogatici, na gradskoj deponiji u Prijedoru, Mrkonjić Gradu, u Mostaru… Sve to govori o želji da se prikrije zločin, da se prikriju žrtve i da se nikada ne pronađu. Najvjerovatnije su zločinci smatrali da nikada nećemo pretraživati po smetljištima”, ispričala je Čengić.

Osam masovnih grobnica pronađeno je na deponijama smeća u BiH. Odnos “zločinaca prema žrtvama” se, kako kaže, vidi i kroz bacanje na smetljišta, u jame duboke nekoliko stotina metara, kroz izmiještanje žrtava…

“Sve je to jedna vrsta zločina i prema mrtvima”, rekla je Čengić.

Unatoč tome što se veliki broj neidentificiranih posmrtnih ostataka nalazi u 11 identifikacijskih centara u BiH Čengić je optimistična da će posmrtni ostaci, ekshumirani iz masovne grobnice u Kozluku, ipak biti identificirani do kolektivne dženaze u Potočarima.

“Vjerujem da bismo do kolektivne dženaze 11. jula trebali imati identitet ovih žrtava koje su sada ekshumirane u Kozluku. Naravno, pod uslovom da bude dovoljno uzoraka krvi sa kojima će se uporediti ekshumirani uzorci”, istakla je Čengić.

Dolina masovnih grobnica

Naglašava da je najmanji broj identiteta koji oni mogu očekivati sa ove grobnice je 15 jer je toliko kompletnih tijela.

“I od ovih 40 tijela koja su pronađena, nije riječ o sitnim kostima. U nekim slučajevima pronađene su lobanje, u nekim samo gornji ili donji dijelovi tijela. Dakle, nisu to samo neke sitne kosti među ovih 40 nekompletnih. Tako da je moguće da će biti i nekih reasocijacija, odnosno kompletiranja onih koji su ranije pronađeni, uglavnom u Kamenici, jer je veliki broj žrtava Srebrenice u nekompletnom stanju jer su pronađeni u sekundarnim masovnim grobnicama što je razlog da neke porodice čekaju duže vrijeme i sa identifikacijom i ukopom”, poručila je Čengić.

Dotakla se i zvorničke Kamenice, koja je poznata kao dolina masovnih grobnica, a u kojoj je pronađeno 13 sekundarnih grobnica iz kojih je ekshumirano oko 4.000 posmrtnih ostataka. Riječ o broju identiteta nego o broju kostiju koje su dosta izmiješane usljed izmještanja.