Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve je neizvjesno

Šta očekuje studente u sljedećoj akademskoj godini?

studenti

Ukoliko se ova situacija sa pandemijom virusa Covid-19 nastavi, mi ćemo da se prilagodimo – većina grupne nastave, gdje imamo veći broj ljudi, odvijat će se online

Pandemija koronavirusa definitivno je utjecala na sve aspekte društva. Tako je i studentski život prethodnih nekoliko mjeseci bio potpuno izmijenjen. Nastava se izvodila pomoću online platformi, a i ispiti održavani na taj način. Šta očekuje studente početkom sljedeće godine, još je neizvjesno.

Online-nastavom je završena akademska 2019./2020. godina, a kako pandemija ne jenjava, postoji mogućnost da tako započne i ova sljedeća. Iz nadležnih institucija navode da je protekla godina uspješno izvedena, ali i da su se pojavili određeni problemi pri organizaciji ispita. Za narednu akademsku godinu definitivno će biti spremniji i navode da će prave informacije načina organizacije nastave biti poznate u septembru.

“Oni problemi koji su ključni za realizaciju online-nastave – ukoliko do toga dođe – svakako su priprema digitalnih sadržaja koji će se razmjenjivati putem online platformi, internetska konekcija, obimnost tih sadržaja i sama metodologija. Sama metodologija u online-okruženju i u redovnoj nastavi sigurno da nije ista. Mi u ovom trenutku radimo na tome”, objašnjava ministar obrazovanja KS-a Anis Krivić (SBB).

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj ističe kako u ovom trenu nije moguće prognozirati kakvo će stanje biti u septembru i u kojem ćemo se pravcu kretati kao Univerzitet:

“U svakom slučaju, poduzet ćemo sve korake – iskustvo koje smo imali u ovoj akademskoj godini dobro će nam doći”.

Zbog specifičnosti odvijanja nastave na Medicinskom fakultetu i na umjetničkim akademijama, uspješno održavanje online-načina je bilo otežano. Ispiti su, uz sve propisane mjere, ipak realizovani uživo, a ukoliko naredna godina bude online, na Muzičkoj akademiji imaju plan kako realizovati nastavu.

“Ukoliko se ova situacija sa pandemijom virusa Covid-19 nastavi, mi ćemo da se prilagodimo – većina grupne nastave, gdje imamo veći broj ljudi, odvijat će se online. Individualna nastava, što je jedan specifikum umjetničke nastave, a pogotovo u muzici – gdje imate nastavu profesor i student – bit će održavana u prostorijama Akademije”, kaže Ališer Sijarić, dekan Muzičke akademije.

Mišljenja studenata su podijeljena – neki su zadovoljni i priželjkuju nastavak u online-formi, dok drugi smatraju da se bolje vratiti u školske klupe. Ono o čemu se svi slažu jesu zahtjevi koje su studenti uputili Univerzitetu i Skupštini Kantona Sarajevo.

“Tražimo da se studentima omogući dodatni ispitni termin u septembarskom roku, ukidanje uvjetnih predmeta za prelazak iz ove u narednu akademsku godinu, omogućavanje prenosa ECTS bodova – za sada je u zakonu definirano 12 ECTS bodova ili 2 predmeta, a naš zahtjev je 15 bodova ili 3 predmeta”, navodi Hamza Vahid El-Din, predsjednik Studentskog parlamenta UNSA.

Još nije moguće znati koji način održavanja nastave očekuje studente, ali bilo kako bilo – za sada je poznato da se nadležne institucije pripremaju za poboljšanje online-platformi, a studenti bore za ispunjenje svojih zahtjeva.