Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Višegodišnji direktor

Šta piše u optužnici protiv “nedodirljivog” HDZ-ovca Matana Žarića

covic zaric

Kako je čelnik Elektroprenosa BiH pribavio imovinsku korist izvođaču radova Trafostanice Šipovo. Žarić je svojevremeno i s Čovićem bio na optuženičkoj klupi.

Tužilaštvo BiH objavilo je u cijelosti anonimiziranu optužnicu protiv generalnog direktora Elektroprenosa BiH Matana Žarića, te uposlenika ove državne kompanije Mila Bule, Aleksandra Šukala, Zorana Manojlovića i Drage Maleševića. Oni se u potvrđenoj optužnici terete da su nanijelu štetu Elektroprenosu u iznosu od 454.957 KM.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Prema navodima iz optužnice, u periodu od aprila 2015. do avgusta 2018. su činili malverzacije kako bi određenom privrednom subjektu (čije ime nije otkriveno) pribavljali imovinsku korist od 457.957 KM u kontekstu nabavke trafostanice TS 110/20 KV Šipovo čija je vrijednost 5,3 miliona KM. To su uradili na način da su mu prvo uplatili avans od 532.300 KM.

No, navedeni privredni subjekt nije u ugovorenom roku, kao ni u produženom roku završio radove, a Elektroprenos mu nije naplatio ugovorenu kaznu u visini od 0,3 posto od ukupne vrijednosti za svaki dan prekoračenja roka.

Prema ranijem pisanju portala Tačno.net, privredni subjekt kojem je povjeren psoao izgradnje trafostanice Šipovo je Elektroobnova Banja Luka u vlasništvu Milana Kovača istaknutog SNSD-ovca, te načelnika te opštine.

Žarić je inače jedan od osnivača HDZ-a BiH i dugogodišnji najuži saradnik predsjednika ove stranke Dragana Čovića, a čemu svjedoči i da je u svim dosadašnjim kadrovskim križaljkama u elektroenergetskom sektoru bio prvi izbor za direktorske funkcije. Žarić je naime dugogodišnji direktor Elektroprenosa, a prethodno je bio i na direktorskoj poziciji u Elektroprivredi HZHB. Žarić je, također, više od decenije, kada je riječ o sudskom procesuiranju, bio „nedodirljiv“ za pravosuđe o čemu svjedoče brojni medijski istraživački tekstovi.

U elektroenergetski sektor je ušao u martu 1999. godine kada je imenovan za generalnog direktora Elektroprivrede HZHB. Već na toj poziciji za njega su se vezale korupcijske afere koje su javnosti približile. U izvještaju o specijalnoj reviziji Elektroprivrede HZHB još 2003. godine utvrđeno je da je Žarić nelegalno isplaćivao Draganu Čoviću 1500 KM mjesečno za „usluge stručnog savjetovanja“.

Te godine je Finansijska policija FBiH podnijela krivičnu prijavu protiv 11 osoba. Na listi prijavljenih je pored predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića tada bio i aktuelni Žarić. Čović je tada bio predsjedavajući Predsjedništva BiH, a Žarić generalni direktor EPHZB. Osumnjičeni su da su finansijskim malverzacijama omogućili novčanu dobit preduzeću Mondo iz Mostara, kojeg je 8.11.1996. osnovao upravo HDZ BiH.

Kasnije je, tačnije, 2010. godine bio na optuženičkoj klupi zajedno sa Čovićem zbog sumnjive privatizacije Eroneta. Svi su presudom Vrhovnog suda FBiH 2013. oslobođeni jer su utvrđeni brojni nedostatci u samom vođenju sudskog procesa – od podizanja optužnica nakon zastare, do niza kontradiktornosti u optužnici.

U periodu dok je bio na direktorskim funkcijama Elektroprivrede HZHB i Elektroprenosa BIH Žarić je bio uposlenik i firme Dalekovod Mostar. Prema pisanju Tačno.net, u periodu od 2019-2021. kompanija Dalekovod Mostar potpisala je ugovore u vrijednosti cca. 5,4 miliona KM sa Elektroprenosom BIH, tada na čelu sa Žarićem.