Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon kritika upućenih SDA

Šta sadrže programske deklaracije SNSD-a i HDZ-a (VIDEO)

deklaracija

Deklaracija SDA je izazvala burne reakcije i kritike, posebno iz SNSD-a i HDZ-a BiH

Delegati Kongresa SDA u subotu su usvojili predložene deklaracije, te programsku rezoluciju koja je predstavljena javnosti.

Programska deklaracija definira političku poziciju SDA u narednom periodu.

U njoj se navodi da je dugorični cilj SDA usvajanje Ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine.

Deklaracija je izazvala burne reakcije i kritike, posebno iz SNSD-a i HDZ-a BiH.

Televizija Hayat je u svom informativnom programu podsjetila šta sadrže programske deklaracije ove dvije stranke, SNSD-a i HDZ-a.

U deklaraciji SNSD-a nedvosmisleno je navedeno da je cilj ove stranke otcjepljenje RS-a od BiH.

To je doneseno na petom stranačkom saboru 2015. godine kada je izglasana deklaracija pod nazivom “Republika Srpska – Slobodna i samostalna budućnost i odgovornost”.

U ovom dokumentu evidentna je želja za otcjepljenjem, a također je navedeno da će Skupština RS-a raspisati referendum o samostalnom statusu ovog entiteta. Predloženo je da se nakon referenduma osnuje “unija država Bosna i Hercegovina” i da se mirnom putem odvoji od Federacije BiH uz “obostrano priznavanje”.

Prije 12 godina vodeće hrvatske stranke u BiH usvojile su Kreševsku deklaraciju u kojoj se naglašava potreba novog i funkcionalnog uređenja BiH, prema kojem niti jedan konstitutivni narod neće biti ni privilegiran ni diskriminiran.

Međutim, danas je pravedno uređenje za Dragana Čovića formiranje trećeg entiteta i promjena Izbornog zakona u kojem bi svaki narod birao samo svog predstavnika.

Da podsjetimo, važeći Ustav BiH nalaže da je za ustavnu reformu potrebna dvotrećinska i entitetska većina u Parlamentarnoj skupštini BiH, i to je jedini put za promjenu uređenja BiH. Što znači, da su deklaracije ove tri stranke tek pusto slovo na papiru bez ikakve važnosti.