Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"valja njima preko rijeke"

Šta se danas dešavalo u centru Sarajeva: Osvanula barikada, do posla plivajući

barikada kotromaniceva1

Obavijestili smo i MUPKS, Kantonalnu inspekciju, Ministarstvo prostornog uređenja. Međutim, niko nije reagovao, kaže Sead Bajrić, vlasnik Agencije “Poslovnost”

Stotinjak radnika uposlenih u nekoliko firmi čije je sjedište u poslovnoj zgradi u ulici Kotromanića 48 jutros nije moglo na svoja radna mjesta. Iza montažnog betonskog zida podignutog prije dvadesetak dana, koji su do jutros preskakali, dočkali su ih zaštitari. Situacija nas je podsjetila na onu s početka 90-ih godina kada su radnike koji su krenuli na posao dočekale barikade, koje su označile početak ratnog užasa. Samo su još nedostajale uperene puške u rukama “stražara” na barikadi.

Kakao smo saznali na licu mjesta, betonski zid i zaštitare postavila je firma BREND d.o.o, koja je kupila zgradu preko puta, i iz koje očito smatraju da put koji su do sada radnici koristili da uđu u zgradu u vlasništvu Agencije “Poslovnost” pripada njima.

Radnici i radnice jutros nisu mogle preskočiti barikadu (FOTO: D. Begović)

Radnici jutros nisu mogli preskočiti barikadu (FOTO: D. Begović)

Nakon što su postavljeni ogromni betonski blokovi i dovedeni zaštitari, radnici na svoje radno mjesto sada mogu jedino – plivajući preko rijeke Miljacke.

Pored stotinjak okupljenih radnika, jutros smo ispred betonske prepreke zatekli i pripadnike MUP-a KS, koji su na lice mjesta stigli, po svemu sudeći, da kontrolišu da ne dođe do sukoba, a ne da eventualno narede uklanjanje prepreke ili okupljenih radnika.

– Bez ikakve dozvole postavili su ovu nelegalnu barikadu. Obratili smo se odmah nadležnoj općinskoj inspekciji, koja do dan danas nije reagovala. Obavijestili smo i MUPKS, Kantonalnu inspekciju, Ministarstvo prostornog uređenja. Međutim, niko nije reagovao, kaže Sead Bajrić, vlasnik Agencije “Poslovnost”, u kojoj je uposleno blizu stotinjak radnika.

Bajrić: Nadležni okreću glavu

Bajrić objašnjava da je nedavno postignut dogovor između dvije firme da njihovi vještaci, odnosno struka, pokušaju da se usaglase, te da ako to ne da rezultate, da se ide sudskim putem. No, kako kaže, iz BREND-a su odgovorili dizanjem barikade.

Dogovor nakon kojeg su osvanule barikade / Poziv upućen Inspektoratu Općine Centar

Dogovor nakon kojeg su osvanule barikade / Poziv upućen Inspektoratu Općine Centar

– Dakle, barikade i zaštitari koje tu vidite su postavljeni su bez ikakvog sudskog naloga. Radnici koji tu rade su proteklih dana preskakali ovu betonsku prepreku, no od jutros nikome ne daju ući, kaže Bajrić u čijoj firmi radi i desetak demobilisanih boraca i invalida.

Od jutros i zaštitari na barikadi

Kada je firma “Poslovnost” kupila zgradu u koju od jutros ne može niko od radnika, ni njenih, a ni ostalih firmi koje u njoj iznajmljuju prostore, u ugovoru s tadašnjim vlasnikom od kojeg je zgrada kupljena, stoji i pravo na korištenje puta do ulaza u zgradu.

U kupoprodajnom ugovoru u nekoliko navrata se spominje slobodan pristup objektu u vlasništvu Agencije "Poslovnost"

U kupoprodajnom ugovoru u nekoliko navrata se spominje slobodan pristup objektu u vlasništvu Agencije “Poslovnost”

– Ko bi kupio zgradu kojoj ne može prići, pita se Bajrić dok nam pokazuje kupoprodajni ugovor s firmom IRIS COMPUTERS, odnosno dio ugovor u kojem se spominje i pravo na korištenje pristupnog puta.

Agencija “Poslovnost” ima oko 800 klijenata, kojima pruža knjigovodstvene usluge.

– Početak je mjeseca. Plaće radnika uposlenih u firmama naših klijenata su ugrožene, iz prostog razloga jer ih ne možemo obračunati na ulici, niti možemo regulisati PDV-e tih firmi.

Na naše pitanje kako je moguće da niko ne reaguje, ako se radi o nelegalno postavljenoj barikadi, Bajrić kaže:

– Svi kojima smo se obratili, samo prebacuju jedni na druge. Eto, zamislite u Inspektoratu Općine Centar su nam kazali da to njih ne zanima, da je to privatni posjed. Ovo je sramota. Ne zanima me ko su ti ljudi koji ovo rade, ni koliko novca imaju. Ja odustati neću. Nisam se uplašio barikada 92’, neću ni danas, poručio je Bajrić.

Policija stajala sa strane

Policija stajala sa strane

Pokušali smo doći do odgovornih u firmi BREND d.o.o, po čijem nalogu su kako tvrdi Bajrić barikade postavljeno, a od jutros na njih dovedeni i zaštitari, međutim nismo uspjeli. Firma je registrovana upravo na adresi Kotormanićeva broj 48, gdje smo zatekli samo zaštitare iz barikade. Oficijelnu internet stranicu BREND d.o.o. nema. Zanimljivo, na poslovnim platformama na kojima se obično mogu naći svi podaci o kompanijama u BiH, BREND d.o.o nema registrovan ni broj telefona, kao i ni adresu elektronske pošte. Uspjeli smo pronaći samo podatak da je firma registrovana 10. oktobra 2017. godine i da se bavi “Iznajmljivanjem i upravljanjem vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup”. Nismo uspjeli naći ni podatak da li firma uopšte ima uposlenih.

Kao zastupnici spomenute firme navode se izvjesni Fuad Džafić i Naser Šukurica.

Inspekcije šute

Pozvali smo danas iza 14 sati ured Inspektorata Općine Centar, no niko se nija javljao na njihov broj telefona. Na adresu Inspektorata Općine Centar uputili smo pitanja vezano za ovaj slučaj elektronskom poštom, i ukoliko dobijemo bilo kakav odgovor, rado ćemo ga objaviti.

Niko se nije javljao ni u Inspektoratu urbanističko-građevinske, ekološke, komunalne i stambene inspekcije Kantona Sarajevo. Kao i inspektorima u Općini Centar, i njima smo uputili pitanja e-mailom. Do objave teksta nismo dobili nikakav odgovor.

I jedne i druge pitali smo jesu li upoznati s ovim slučajem, da li su pozvani da izađu na lice mjesta kada su nikle barikade i ako jesu pozvani, zašto nisu izašli.