osipanje članstva

Šta se dešava u SDA: “Ostavka Alme Čolo tek je početak”

SDA izetbegović
Foto: Damir Hajdabrasic/PIXSELL

Duže vrijeme u SDA dešavaju se unutrašnji raskoli koji su ovu stranku ozbiljno uzdrmali, a što se nastavilo i nakon izbora

Nakon posljednje sjednice Predsjedništva stranke, pojedini članovi SDA komentarisali su izlazak članice Predsjedništva Stranke demokratske akcije Alme Čolo iz stranke.

U pismu ostavke, koje je dostavila vrhu stranke, navela je da želi aplicirati na pozicije koje zahtijevaju političku neutralnost te da podnosi ostavku na sve stranačke dužnosti. Stav iz SDA različit.

Unutrašnji raskoli

Za jedne ispravna, za druge pogrešna odluka, javlja BHRT.

Duže vrijeme u SDA dešavaju se unutrašnji raskoli koji su ovu stranku ozbiljno uzdrmali, a što se nastavilo i nakon izbora. Rasipanje stranačkog kadra počelo je sa odlaskom Harisa Silajdžića 1996. godine. Osnovao je stranku za Bosnu i Hercegovinu.

2008. godine dio nezadovoljnih članova u Krajini osnovao je takođe stranku A-SDA. 2009. godine Fahrudin Radončić osniva SBB, 2017. Senad Šepić, osniva Nezavisni blok, a Ibrahim Hadžibajrić Nezavisnu bosanskohercegovačku listu. 2018. Mirsad Kukić formira Pokret demokratske akcije, a Elmedin Konaković NiP.

Nadalje, rukovodstvo stranke dolazi u sukob sa Aljošom Čamparom i Denisom Zvizdićem, epilog je bio istupanje obojice iz stranke. Najnovija ostavku dala je Alma Čolo.

“S obzirom da u narednom periodu želim da apliciram za određene pozicije, koje zahtijevaju političku neutralnost, obavještavam vas da podnosim ostavku na članstvo u Stranci demokratske akcije i ostavku na sve stranačke dužnosti u SDA”, navela je Alma Čolo prilikom istupanja iz stranke.

Ispravna ili pogrešna odluka?

Ostavku Alme Čolo prokomentarisali su i sada već bivše stranačke kolege, nakon sjednice Predsjedništva stranke. Za jedne ispravna, za druge pogrešna odluka.

– Gospođa Čolo je napravila grešku i da je najviše naštetila sebi. Žao mi je što je to uradila. Volio sam da nije i mislim da je to greška sa njene strane, rekao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva SDA.

– Objašnjenje koje ja imam je to da ona u stvari namjerava da se kandidira za pravosudne funkcije i da je članstvo u stranci smetnja za takvu odluku, tvrdi Safet Softić, član Predsjedništva SDA.

Sve stranke dočekaju osipanje članstva onda kada više ne mogu odgovoriti očekivanjima članova, podsjeća politički analitičar Esad Bajtal. Pitanje koje se postavlja, ističe je, da li je riječ o moralnoj ostavci ili je u pitanju pragmatizam.

Propustili šansu

– Traži se ponovo sredina u kojoj će se moći dobiti ono što hoće da se dobije za sebe. Dakle, to nije odlazak iz moralnih idejnih ili nekih drugih opšte valjanih razloga koji bi imali svoj smisao u neslaganju sa onim šta se čini i kako se čini prema društvu javnom interesu i dobru. To je ključno pitanje i tu leže pravi odgovori. Sve drugo je samo priča, poručuje Bajtal.

Da je SDA imala šansu potvrditi se kao faktor stabilnosti u proteklom periodu, smatra politički analitičar Danijel Vidović.

– Oni su tu šansu tokom pregovora o promjeni Izbornog zakona propustili. Rezultati izbora su takvi kakvi jesu. Posljedica svega toga i krize vodstva rekao bih da je gubitak vlasti i sada slijedi ta jedna nova faza osipanja, kaže Vidović.

Vidović dodaje da je ostavka Alme Čolo, dosadašnje članice Predsjedništva SDA, zapravo tek početak.