Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta se dešavalo na tenderu za izgradnju dionice autoputa Počitelj – Bijača

autoput

Nadzorni odbor Autocesta FBiH krajem trećeg mjeseca ove godine donio je zaključak u kojem između ostalog piše:

“Daje se nalog Upravi društva da u što skorijem roku raspiše tender za postupak javnih nabavki radova na izgradnji autoceste na dionici Počitelj-Bijača, poddionica Počitelj-Zvirovići, LOT 1 i LOT 2, kao u prethodnom postupku.”

Iz zaključka je sasvim jasno da je Upravi JP Autoceste FBiH naloženo da tender za dionicu Počitelj-Zvirovići koji je prethodno poništen sada raspiše po istim kriterijima, tj. da ostane razdvojen na dva djela.

Međutim, ovakav nalog Nadzornog odbora za Upravu nije značio ništa. LOT 1 i LOT 2 su spojeni u jednu cjelinu.

– Uprava vodi proces, nadzorni nadzire. Mi smo poslali poništenje tendera. Uprava upravlja i organizira posao, nadzorni odbor samo nadzire. Ni u jednom zakonu, statutu, nigdje to nisu ingerencije nadzornog odbora, za Žurnal kaže Adnan Terzić, direktor Autocesta FBiH.

Spajanje LOT-ova znači da je čitav posao skuplji, tvrdi izvor blizak ovom javnom poduzeću, i dodaje da je stvarna namjera spajanja zapravo da se Firma Hering eliminira kao ponuđač u ovom višemilionskom poslu. Ipak, kako saznaje Žurnal, Hering će na kraju biti podizvođač za konzorcij Azvirt Limited Liability Company i Power Construction Corporation of China Ltd (Azerbejdžan i Kina) koji je dostavio najpovoljniju ponudu.

Osim toga, potencijalno sporna je i nova kategorija ocjenjivanja ponuda, prema kojoj bi komisija Autocesta FBiH ocjenivala tzv. bonitet sposobnosti firmi. U ovom slučaju, upitna je stručnost članova komisije koji bi trebali ocjenjivati sposobnost firmi koje na godišnjem nivou posluju sa milijardama.

Inače, kada je u pitanju tender za poddionicu Počitelj-Zvirovići, u prošlosti je bilo mnogo malverzacija. U čitav proces bile su uključene gotovo sve vodeće stranke u Federaciji. Izmjenjivali su se direktori iz SDP-a, SDA, SBB-a.

ODBAČENI NA JEDNOM, NAJBOLJI NA DRUGOM TENDERU

Prvi tender za gradnju dijela autoputa od 11 kilometara između Počitelja i Zvirovića vrijedan 200 miliona maraka zatvoren je otvaranjem ponuda brojnih kompanija u oktobru 2015. godine. Autoceste Federacije, na čijem je čelu tada još uvijek bio Ensad Karić (SDP), odlučile su da se tender podijeli na dva dijela. Prvi dio tendera, odnosno LOT 1, odnosio se na izgradnju mosta dugog gotovo kilometar. Drugi dio tendera bio je gradnja oko 11 kilometara autoputa i spajanje sa mostom.

Krajem oktobra 2015. godine otvorene su ponude, a konzorcij Hering-Viadukt imao je najnižu cijenu za oba dijela tendera.

Do kraja izbora pobjednika tendera, što je trajalo duže od pola godine, Autoceste su donijele nekoliko odluka protiv Heringa i diskvalificirali ih iz dijela tendera, odnosno LOT-a 2. Evropskoj investicionoj banci predloženo je da izabere konzorcij Strabaga i Euro-asfalta.

Ono što nakon ovakvog toka događaja zvuči nevjerovatno jeste da je druga komisija istovremeno predložila Hering i Viadukt kao najbolje ponuđače za LOT 1. Tri od pet članova ove dvije komisije su bili isti ljudi!

Nakon toga, istražitelji Evropske investicijske banke posjetili su BiH. Predstavnici Autocesta morali su objašnjavati kako su u jednom dijelu tendera firmu Hering izabrali kao najbolju, a u drugom je proglasili nedovoljno dobrom da uopće učestvuje na tenderu.

Na adresu Autocesta stiglo je potom i pismo Evropske investicijske banke koja je oštro kritizirala Autoceste Federacije zbog političkih pritisaka na članove tenderske komisije i miješanje u izbor najpovoljnije kompanije za posao vrijedan 200 miliona maraka.

NOVI DIREKTOR, NOVI TENDER

Sada već bivši direktor Autocesta Đenan Salčin upozorio je EIB na ove propuste. Nedugo nakon toga SBB je Salčina smijenio sa pozicije direktora i na njegovo mjesto imenovao Adnana Terzića.

Novi direktor sa predstavnicima banke je, tvrdi, tražio način kako da na najbrži način dođu do sredstava.

– Poslije kompletne analize došli smo do zaključka da je najbolje da uprava Autocesta poništi natječaj koji je raspisan prije dvije godine – rekao je Adnan Terzić za Žurnal, u trećem mjesecu ove godine.

Novi tender je potom raspisan po ubrzanoj proceduri. Najbolji ponuđač je konzorcij iz Azerbejdžana i Kine, a podizvođač će biti Hering koji je već jednom sumnjivo diskvalificiran za dio ove dionice. Sve se događa, a da Uprava i Nadzorni odbor još nisu primili izvještaj istražitelja Evropske investicijske banke iz istrage o nepravilnostima u navedenom tenderu.

Inače, u Tužiteljstvu Kantona Sarajevo u toku je provjeravanje dokumentacije i navoda u vezi se sklapanjem ugovora između JP Autoceste FBiH i Joint Venture Strabag d.d. Austrija za izgradnju LOT 1 dionice Počitelj-Zvirovići.