BiH

Saslušano više od 30 osoba

Šta se do sada saznalo u istrazi protiv Branislava Zeljkovića i ostalih

23/12/2021

“Radi se o vrlo složenom predmetu visoke korupcije u kojem tužilaštvo vodi istragu protiv šest osumnjičenih lica, a o kojima je javnost već ranije upoznata”, odgovorili su iz Republičkog tužilaštva

Iz Tužilaštva za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kažu kako Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala intenzivno radi na predmetu u vezi sa javnim nabavkama koje je provodio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Radi se o vrlo složenom predmetu visoke korupcije u kojem tužilaštvo vodi istragu protiv šest osumnjičenih lica, a o kojima je javnost već ranije upoznata”, odgovorili su iz Republičkog tužilaštva.

U Tužilaštvu napominju da su u dosadašnjem toku istrage saslušali više od 30 lica i prikupili više stotina materijalnih dokaza a da su u toku ekonomska vještačenja.

“U ovom predmetu i dalje se provode istražne radnje, a cilju zaštite istrage, tužilaštvo ne može otkrivati detalje istrage, odnosno ne može unaprijed iznositi informacije koje okolnosti treba istražiti i koje istražne radnje treba preduzeti”, objašnjavaju u Republičkom javnom tužilaštvu.

Sredinom septembra su u Banjaluci uhapšeni direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, Saša Marković, vlasnik turističke agencije “Travel for fun”, Slavko Bojić, vlasnik firme “Procontrol”, i Dragan Dubravac, nekadašnji šef javnih nabavki na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Tužilaštvo osumnjičene tereti da su prilikom nabavke opreme izvršili pronevjere i da su dogovarali nabavku opreme u cilju sticanja lične materijalne koristi.

Nezavisne novine objavile su da je osumnjičeni Marković u svjedočenju priznao da je Branislavu Zeljkoviću dao 250.000 maraka, da je novac donosio u prostorije stranke Ujedinjena Srpska čiji je Zeljković član. Marković u svjedočenju, pozivaju se Nezavisne na dokumentaciju Tužilaštva u koju su imale uvid, navodi da je u prostorijama te stranke ponekad sretao i Nenada Stevandića ali da nisu komunicirali.

Stevandić u razgovoru sa novinarom BIRN-a BiH kaže da je nesporno da se desila afera u vezi sa nabavkama za Institut ali da do sada niko nije čuo i drugu stranu priče. On navodi da, osim Zeljkovića, lično ne poznaje nikoga od osumnjičenih. Siguran je da Zeljković nije kriv za ono što mu se stavlja na teret.

“Zeljković je nabavljao samo ono što je kao narudžbe dobijao od bolnica i ono što je Vlada odlukama naređivala”, kaže predsjednik Ujedinjene Srpske.

Zeljkovićeva advokatica Jadranka Ivanović je za BIRN BiH potvrdila sadržaj izjave ali kaže da ne zna kako da se odredi prema njoj.

“Ja tu izjavu jesam vidjela jer je bila dio materijala ali je ona meni nelogična i nevjerodostojna. Svakako će Odbrana iskoristiti pravo kada za to dođe vrijeme da ga ispita i na te okolnosti”, kaže Ivanović.

Prema pisanju Nezavisnih novina, Marković je u svom svjedočenju naveo da je Zeljkoviću u nekoliko navrata, prilikom svake isporuke, predao oko 250.000 maraka. Ovaj medij tvrdi da se u dokumentaciji iz istrage pominje i ime direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlade Đajića. On je, prema tim navodima, pomenut u odbrani Zeljkovića kao neko ko je predložio da Institut nabavlja zaštitna odjela od Markovića i njegove turističke agencije.

Đajić je već u medijima demantovao da je ikada nudio bilo kakva odijela Zeljkoviću.

Markovićev advokat Miloš Stevanović je kazao za BIRN BiH da se sa klijentom dogovorio da ne komentarišu predmet za medije dok on traje.

Novinar Nikola Morača koji prati istragu kaže kako mu je ovaj predmet potvrdio da je u Republici Srpskoj korupcija duboko ukorijenjena.

U ovom slučaju su građani dovedeni u potencijalnu opasnost zbog ovakve nabavke opreme, govori on.

“Iz svih dosadašnjih dokaza jasno je da je Zeljković bio produžena ruka daleko moćnijih grabljivaca”, kaže Morača.
Vrhovni sud Republike Srpske je u srijedu 15. decembra potvrdio odluku o produženju pritvora Zeljkoviću i Slavku Bojiću, dok je Odbrani ostavljen rok od tri dana za žalbe na ovu odluku.

Advokat Slavka Bojića, Dragan Tolimir, za BIRN BiH je rekao da njegov branjenik nema adekvatno liječenje u pritvoru s obzirom da boluje od teškog oblika leukemije. Tolimir je tražio Bojićevo puštanje iz pritvora uz mjere zabrane, ali Okružni sud u Banjaluci nije prihvatio taj zahtjev.

Tolimir je potvrdio da očekuje odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po apelaciji kojom je zbog kršenja prava njegovog branjenika tražio ukidanje mjere pritvora. Odluku Ustavnog suda BiH čeka, potvrdila je za BIRN BiH, po istom osnovu i advokatica Ivanović u ime apelanta Zeljkovića.

Istragom su, početkom oktobra, obuhvaćeni i direktor bolnice u Doboju Mladen Gajić i vlasnik firme A.R.M.S. sistemi Vladimir Vuletić. Vuletić, koji je jedini pušten da se brani sa slobode, sumnjiči se da je, zajedno sa Zeljkovićem preko firme čiji je direktor, organizovao nabavku termalnih kamera po većim cijenama od tržišnih za potrebe Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske. Gajić se sumnjiči da je kao direktor bolnice u Doboju izvršio zloupotrebu službenog položaja prilikom nabavke medicinske zaštitne opreme za potrebe te bolnice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.