otrov prati alge

Šta se krije iza pojave ogromne mrlje na Vrbasu

Vrbas-zagadjenje

Cvjetanje algi u tom dijelu Vrbasa u ovom periodu godine nije prirodno, niti naivan problem, jer cvjetanje u ovako velikom obimu, ističu, najčešće znači da u vodi ima i dosta toksina

Ako je veliku mrlju na vodotoku Vrbasa, koja izaziva strah kod građana Banjaluke i okoline, zaista izazvalo cvjetanje algi ili otpuštanje pigmenta, onda nadležni što prije treba da utvrde šta je dovelo do takve promjene na rijeci sada, kada tome nije vrijeme.

Stav je to Centra za životnu sredinu Banjaluka, iz kojeg za Srpskainfo ističu da su takve promjene na rijeci karakteristične za ljeto, odnosno juli i avgust, kada je temperatura vode u Vrbasu mnogo veća nego što je sada.

– Neophodno je utvrditi šta je izazvalo cvjetanje algi sada, kada temperature nisu tako velike. Mi pratimo situaciju u ovom dijelu Vrbasa, u kontaktu smo i sa ribarima koji dobro poznaju situaciju na rijeci. Ne možemo nagađati o uzrocima takve mrlje, odnosno promjene na rijeci, jer i dalje nema dovoljno informacija za tako nešto, ali upravo zato nadležni hitno i detaljno treba da obavijeste javnost o tim uzrocima i mjerama koje se preduzimaju, posebno ako je ugrožen kvalitet pitke vode u gradu – ističu iz ovog Centra.

I drugi stručnjaci za vode, sa kojima smo razgovarali, ističu da ispuštanje pigmenta, kako su to nazvali u “Vodama Srpske”, ili cvjetanje algi u tom dijelu Vrbasa u ovom periodu godine nije prirodno, niti naivan problem, jer cvjetanje u ovako velikom obimu, ističu, najčešće znači da u vodi ima i dosta toksina.