Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta stoji u deklaraciji koju su zajednički spremili RS i Srbija

BiH

dodik vucic (2)

Republika Srpska i Srbija osnovaće nacionalni savjet za očuvanje identiteta srpskog naroda i zajednički i organizovano će djelovati i sprovoditi niz mjera kako bi spriječili asimilaciju srpskog naroda.

Predviđeno je to sporazumom o sprečavanju asimilacije srpskog naroda čije su donošenje prošle godine najavili predsjednici RS i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić zbog potrebe definisanja načina borbe za opstanak srpskog naroda. Sporazum bi u identičnom sadržaju uskoro trebalo da usvoje parlamenti RS i Srbije, a Vlada RS je već dala saglasnost na predloženi tekst, piše Glas Srpske.

Sporazum su pisali timovi stručnjaka koje su izabrali Banjaluka i Beograd i on će biti aneks Sporazuma o uspostavljanju specijalnih i paralelnih odnosa između Srbije i RS.

Nacionalni savjet za očuvanje identiteta srpskog naroda činiće predsjednici i premijeri RS i Srbije, patrijarh srpski i ministar spoljnih poslova Srbije.

“Glas Srpske” piše kako je imao uvid u sporazum u kojem je navedeno da Srbija i RS njime nastoje da čvrsto obavežu svoje državne organe, ustanove i organizacije da bi omogućili materijalne, društvene i političke uslove za razvoj, očuvanje i njegovanje kulture i nacionalnog identiteta srpskog naroda.

– Svrha donošenja sporazuma je da bude omogućeno zajedničko i organizovano djelovanje Srbije i Srpske čiji je glavni cilj sprečavanje asimilacija srpskog naroda – istaknuto je u dokumentu.

Kao mjere za sprečavanje asimilacije srpskog naroda, između ostalog, je navedeno njegovanje bliskih odnosa sa matičnom državom, jačanje svijesti o zajedničkom porijeklu, čuvanje i njegovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta i ubrzanje ekonomskog razvoja.

– Očuvanje i njegovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta sastoji se od ostvarivanja prava na upotrebu srpskog jezika i ćirilice kao njegovog matičnog pisma, prava na izražavanje, izučavanje i razvoj srpske kulture, izučavanje nacionalne istorije, njegovanje herojske, pravdoljubive i slobodarske tradicije srpskog naroda i obilježavanje nacionalnih praznika – navedeno je u sporazumu.