Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nije McDonald's u pitanju

Šta stoji u optužnici protiv Harisa Ihtijarevića za djela koja je počinio prošle decenije?!

haris ihtijarević
Foto: Žurnal.info
Haris Ihtijarević

Zašto Tužilaštvo KS tek sada podiže optužnicu protiv Ihtijarevića za djela počinjena, praktično, protekle decenije?

Tužilaštvo Kantona Sarajevo objavilo je gotovo u cijelosti optužnicu protiv Harisa Ihtijarevića, bivšeg dugogodišnjeg direktora Službe za zajedničke poslove Vlade FBiH, koji je u posljednje vrijeme u javnosti bio poznatiji kao vlasnik franšize McDonald'sa u BiH. 

Kao što je poznato, tu franšizu je izgubio, a zbog još uvijek nerasvijetljenih okolnosti McDonald's je nedavno napustio tržište BiH i to zbog uočenih finansijskih malverzacija. 

Međutim, optužnica Tužilaštva KS protiv Ihtijarevića, koju je potvrdio Kantonalni sud u Sarajevu odnosi se na nešto potpuno drugo. Štaviše, riječ je o periodu od 2010. do 2014. (!) kada je Ihtijarević bio predsjednik Upravnog odbora Agencije za bankarstvo FBiH.

Vlasnik dvije firme

Kako stoji u objavljenoj optužnici, u periodu od 03.12.2010.godine do 04.02.2014. godine Ihtijarević je kao predsjednik UO Agencije za bankarstvo, u namjeri da sebi pribavi imovinsku korist postao većinski vlasnik dvije firme uprkos tome što su ove dvije funkcije bile nespojive.  

U optužnici, u kojoj nisu navedena imena firmi, se precizira da on nije obavijestio Agenciju za bankarstvo Federacije BiH i Parlament Federacije BiH o sticanju većinskih udjela u navedenim privrednim društvima, odnosno nije podnio ostavku i prestao obavljati funkciju člana i predsjednika Upravnog odbora Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

faksimil optuznice protiv Ihtijarevica
FOTO: Fokus
Faksimil optužnice protiv Ihtijarevića

Kako je navedeno, dok je obnašao navedenu funkciju u Agenciji, istovremeno prvo 3. decembra 2010. postao većinski vlasnik 70 posto udjela jednog privrednog društva, dok je 20. maja 2013., bio 100 postotni vlasnik ove firme. Paralelno 15. decembra 2010. postao je i 70-postotni vlasnik druge firme. Sve to, navodi se u optužnicu, svjestan i znajući da krši Zakon o privrednim društvima.

Pri tome, ističe se u optužnici, nezakonito je inkasirao 102.095 KM naknada i to na način da mu je u 2010. isplaćeno 2.871 KM, u 2011. 31.953 KM, u 2012, 32.300 KM, a u 2013. godini 32.875 KM. Na ime dnevnica isplaćeno mu je 2.094 KM.

-Dakle, kao službena osoba u Federaciji BiH, ne obavivši svoje službene dužnosti pribavio sebi korist u vidu funkcije člana i predsjednika Upravnog odbora Agencije za bankarstvo FBiH i imovinsku korist koja prelazi 50.000,00KM. Time je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja – zaključuje se u optužnicu.

Prijave Finansijske policije

No, zašto Tužilaštvo KS tek sada podiže optužnicu protiv Ihtijarevića za djela počinjena, praktično, protekle decenije?

Naime, mediji su već pisali o tome da je Finansijska policija FBiH, između ostalih, zadokumentovala i ovakve malverzacije koje se u tom periodu pripisuju Ihtijareviću.

faksimil optuznice protiv Ihtijarevica
FOTO: Fokus
Faksimil optužnice protiv Ihtijarevića

Prema pisanju Žurnala, još u decembru 2014. Finansijska policija prijavila je Tužilaštvu KS-a Zlatka Barša, tadašnjeg direktora Agencije za bankarstvo FBIH, kao i Harisa Ihtijarevića, tadašnjeg predsjednika UO Agencije, i niz drugih osoba zbog protupravne imovinske koriste. 

Finansijska policija je Tužilaštvu KS podnosila i druge prijave protiv Barša i Ihtijarevića a koje su se ticale nezakonitog zapošljavanja, kupovine stambenih prostora, i drugih zloupotreba. Također, Ihtijarevića je Finansijska policija prijavila i zbog zloupotreba kod upravljanja 124 poslovna prostora dok je bio direktor Službe za zajedničke poslove FBiH.