Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osnivačka skupština

Šta stoji u proglasu SPD-a: BiH se od Daytona do danas nije nalazila u težoj situaciji

Osnivačka Skupština Pokreta socijalne pravde i demokratije (3)

Naglašeno je da su u Pokret uključene, preko svojih delegata, političke organizacije i organizacije civilnog društva, te pojedinci iz javnog i političkog života BiH

Pokret socijalne pravde i demokratije na današnjoj osnivačkoj Skupštini u Sarajevu usvojio je Proglas u kojem tvrde da se Bosna i Hercegovina od Daytonskog sporazuma do danas nije nalazila u težoj političkoj i sigurnosnoj situaciji.

Ističu da su zaustavljene reforme i procesi približavanja države euroatlanskim integracijama, a da etno-nacionalističke stranke istrajavaju na daljnjim podjelama društva i države i ucjenjivačkim zahtjevima blokiraju i onaj dio vlasti koji se formirao.

Također, dodaju da se zakoni ne donose, privredom vlada stihija, socijalno stanje građana je sve lošije, mladi ljudi napuštaju zemlju. Susjedne države se, kako se navodi, sve direktnije miješaju u unutarnje prilike naše zemlje i krše Daytonski sporazum, dok predstavnici međunarodne zajednice, čak i oni s aktivnim mandatom, ne čine ništa da to zaustave.

Naglašeno je da su u Pokret uključene, preko svojih delegata, političke organizacije i organizacije civilnog društva, te pojedinci iz javnog i političkog života BiH.

Načela na kojima će Pokret djelovati su: očuvanje i jačanje države BiH i njenih institucija, kao cjelovite, suverene, nezavisne, međunarodno priznate države, utemeljene na vladavini prava i zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda, proklamiranih UN Poveljom o ljudskim pravima i Konvencijom o osnovnim ljudskim pravima i slobodama Vijeća Evrope; antifašizam, demokracija, sloboda vjere i uvjerenja, sekularizam države i bogatstvo raznolikosti našega društva;
promocija temeljnih ideja i principa socijaldemokracije kao političke ideologije koja može integrirati bh. društvo i državu i očuvati njihov multietnički karakter; socijalna pravda, solidarnost i zaštita najugroženijih društvenih slojeva;
evropske vrijednosti kao putokaz reformama koje vode BiH u euroatlanske integacije; jačanje povjerenja u državu kod mladih, kako bi svoje znanje i stvaralaštvo stavili u funkciju napretka zemlje, njenog izlaska iz stagnacije i politčkih blokada.

Kao krajnji cilj djelovanja pokreta navedeno je ujedinjenje ljevice u BiH, kao jedinstvene i snažne političke organizacije socijaldemokratske provenijencije.

Pokret ima, osim Skupštine, Predsjedništvo koje bira Skupština i koje predstavlja Pokret u domaćoj i međunarodnoj javnosti. Predsjedništvo bira predsjedavajućeg i sekretara Pokreta.

– Pozivamo političke organizacije, organizacije civilnog društva i pojedince, da pristupe Pokretu i tako formiraju široku društvenu platformu za objedinjavanje ljevice u BiH, borbu protiv rastućeg etnonacionalizma, za izlazak BiH iz političkih blokada i ekonomske zaostalosti – navedeno u Proglasu Pokreta socijalne pravde i demokratije.

Izabran vrh Pokreta socijalne pravde i demokratije: Stara lica, nova nafaka (FOTO)