Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

15 godina zatvora

Šta su tužitelji uspjeli dokazati: “Srebrenu malinu” izabrali Novalić i izvijesni Asim

fikret fadil fena

Pojedinačno, Novalić je osuđen na četiri, Solak na šest i Hodžić na pet godina zatvora. Federalna ministrica finansija Jelka Milićević oslobođena optužbi za nesavjestan rad u službi

Premijer FBiH Fadil Novalić, direktor FUCZ Fahrudin Solak i vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić proglašeni su krivim za zloupotrebu položaja pri nabavci 100 kineskih respiratora ACM 812 A, plaćenih sa budžetskih 10,5 miliona KM i osuđeni su na ukupno 15 godina zatvora.

Pojedinačno, Novalić je osuđen na četiri, Solak na šest i Hodžić na pet godina zatvora. Federalna ministrica finansija Jelka Milićević oslobođena optužbi za nesavjestan rad u službi.

Fikret Hodžić mora vratiti i oko 700 hiljada maraka stečene imovinske koristi.

Presuda je donesena većinom glasova uz izdvojeno mišljenje predsjedavajućeg Vijeća sudije Branka Perića.

Dokazana zloupotreba položaja

Članovi Vijeća sudije Braco Stupar i Goran Radević smatraju da su postupajući tužioci dokazali da su Novalić, Solak i Hodžić počinili produženo krivično djelo zloupotrebe položaja, a Solak i zloupotrebu položaja.

Sva tri člana Vijeća su se jednoglasno složili da ostala krivična djela nisu dokazana i to: udruživanje, pranje novca, primanje dara ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem, krivotvorenje službene isprave, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava i povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijiskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Sudije Stupar i Radević navode da su tužioci dokazali:

  • Da je Srebrena malina nekvalifikovani ponuđač i da je FUCZ kao ugovorni organ postupao samovoljno bez odgovarajuće komisije za provedbu zakona o javnim nabavkama medicinske opreme.
  • Da član 10. Zakona o javnim nabavkama nije mogao biti primijenjen jer za to nisu bili ispunjeni razlozi krajnje hitnosti.
  • Da je Srebrena malina kao pravno lice upućena od prvooptuženog Novalića i izvjesnog Asima.
  • Da je korist od nabavke imao samo Hodžić i da je trebao imati korist od nabavke medicinske opreme, a koja nabavka je također trebala biti provedena mimo Zakona o javnim nabavkama, ali do toga nije došlo.
  • Da se nabavljeni respiratori nisu mogli koristiti za teže pacijente, pa je nastupila i šteta za građane.

Dvojica sudija smatraju da je obilježje krivičnog djela zloupotrebe položaja dokazano jer se traži “namjera da je pribavljena korist sebi i drugima”.

Izvjesni Asim

Istovremeno navode i to da Tužilaštvo nije dokazalo da je Hodžić pribavljenu imovinsku korist podijelio sa optuženim ili izvjesnim Asimom.

Sudija Braco Stupar će potom izjaviti i da je Hodžić od Sanje Lekić trebao dobiti samo njima poznati iznos za koji nije utvrđeno da li ga je dobio, prenosi Žurnal.

Dvojica sudija smatraju da je dokazano i da je Solak počinio krivično djelo krivotvorenje službene isprave što se odnosi na dvije različite odluke o nabavci pod istim datumom od 2. aprila sa različitim predmetom nabavke braneći se da se radio o tehničkoj grešci.

Neodovljno dokaza za Milićević

“Sud je utvdio da je to urađeno kako bi se izbjeglo raskidanje ugovora da bi se zadržao budžetski novac na računu Maline”, kazao je Stupar.

U vezi Jelke Milićević, sva tri člana Vijeća su se složila da nije bilo dovoljno dokaza da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Sudija Stupar je u obrazloženju presude kazao da je u odnosu na četverooptuženu “izvjestan nesavjestan postupak ali nije bilo kvalitete očitosti da bi joj se stavilo na teret”. Dodao je i to da sud nije našao da su Novalić i Solak pravilno i pravovremeno informisali Milićević o nabavci.

Sudija Perić: Ja mogu pretpostaviti ko je Asim

Sudija Branko Perić je imao izdvojeno mišljenje i smatra da tužioci nisu dokazali nijedno krivično djelo, pa ni zloupotrebu položaja.

“Da bi se dokazala namjera moraju postojati dokazi što nismo imali priliku vidjeti tokom glavnog pretresa”, reći se sudija Perić. Podsjeća da su ključni dokazi tužilaštva bile screenshot viber poruka, ali da nije bilo dokaza da bi se takva namjera dokazala.

“Ja mogu pretpostaviti ko je Asim, ali objektivni posmatrač ne može. U sudskoj praksi ovo ne može biti dokaz”, tvrdi Perić. On smatra da je kompletna situacija u doba pandemije zahtijevala najveći stepen hitnosti, te navodi da su pojedine države nabavke respiratora proglašavale državnom tajnom.

Perić navodi da njegove kolege smatraju da je Solak trebao formirati Komisiju i pregovarački postupak, ali da je pitanje „koliko bi to sve skupa trajalo“.

„Da je sve to provedeno Novalić bi danas bio optužen za formiranje te komisije, naveo je Perić, te dodao da je on uvjeren da u radnjama primjene člana 10. Zakona o javnim nabavkama nije bilo namjere zloupotrebe.

Perić dalje navodi da se istraga svela na saslušanje svjedoka i pretres telefona i računara, ali da je namjeru gotovo nemoguće dokazivati indicijama.