Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stade Department: Odluke Ustavnog suda BiH o regerendumu su konačne

BiH

State-Department-Shutterstock

Američki State Department ocjenio je da je najavljeni referendum u RS neustavan samim tim što je Ustavni sud BiH, čija je uloga propisana Dejtonskim sporazumom, odlučio da njegovo održavanje nije u skladu s zakonima države.

– Kao što su iz Ureda visokog predstavnika dali do znanja, najavljeni referendum za 25. septembar se odnosi na pitanje o kojem je već odlučio Ustavni sud Bosne i Hercegovine i neće biti u skladu sa Ustavom države. Uloga Ustavnog suda je sastavni dio Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i kao takav njegove presude su konačne, obavezujuće i moraju se poštovati – kazali su za N1 iz State Departmenta.

– Poštovanje vladavine zakona od strane svih stranaka u Bosni i Hercegovini je od ključnog značaja za demokratski proces. Bez funkcionalnog pravnog okvira i stabilnosti koju donosi, rješavanje ekonomskih i političkih izazova sa kojima se zemlja suočava je nemoguće – poručili su.

– Praznici i proslave su važan dio svake kulture. Umjesto da se nastavi sa neustavnim referendumom, lideri trebaju raditi da prevaziđu razlike u interesu svih građana – naveli su u odgovoru.

– Referendum će potrošiti vrijedne resurse i neće rezultirati napretkom po tom pitanju. Nastojanje za pregovaranjem o sveobuhvatnom državnom zakonu o praznicima u okviru postojećeg zakonskog okvira ne košta ništa, a može dati prave rezultate – kazali su iz State Departmenta.