Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poplave

Stagniraju nivoi svih vodostaja na području Kantona Sarajevo

miljacka (1)

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite KS u protekla 24 časa su imali 13 intervencija od čega devet na evakuaciji stanovništva iz poplavljenih područja

Prema posljednjim podacima s terena nivoi svih vodostaja na području Kantona Sarajevo (KS) su u stagnaciji, saopšteno je iz Kantonalne uprave civilne zaštite, javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite navodi se da je u toku jučerašnjeg dana zbog obilnih padavina koje su pogodile područje Kantona Sarajevo, došlo do porasta nivoa vodostaja svih vodotokova, kao i pojava bujičnih, oborinskih i podzemnih voda, uslijed čega je na području općina: Ilidža, Novi Grad i Trnovo došlo do poplava.

Na vanrednoj sjednici Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo odlučeno da se sve organizovane snage civilne zaštite sa svojim ljudskim resursima i opremom angažuju na područjima koja su ugrožena od poplava, te da se sve mjere i aktivnosti na otklanjanju posljedica od poplava vrše u koordinaciji sa općinskim strukturama civilne zaštite.

Na području Općine Ilidža izlila se rijeka Tilava u MZ Donji Kotorac od entitetske granice nizvodno do ušća rijeke Tilave u rijeku Željeznicu i poplavila oko 20 kuća. Izlila se i rijeka Željeznica u major korito na potezu od ratnog mosta do mosta na ulazu u Otes, kao i poslije regulisanog korita sve do ušća rijeke Željeznice u rijeku Bosnu, te u naselju Vreoca. Poplavljeno je ukupno oko 80 objekata. U naselju Vlakovo šest objekata poplavljeno je površinskim vodama odnosno sa gradilišta koridora Vc. U ovoj općini izvršena je evakuacija 55 osoba iz prizemnih prostorija doma za starija lica na prvi sprat doma, te oko 50 osoba iz poplavljenih stambenih objekata iz ulica: Spomenik, Sastavci, Terovića i Barska, koji su smješteni kod svoje rodbine, iako im je bio ponuđen alternativni smještaj.

Poplave su prouzrokovale značajne materijalne štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini, fizičkih i pravnih lica, naročito na u MZ: Osjek, Otes, Butmir i Donji Kotorac.

“Ekipe civilne zaštite općine Ilidža su na terenu prate situaciju i preduzimat će neophodne mjere na otklanjanju posljedica do poplava i na pružanju pomoći stanovništvu na ugroženim područjima”, navodi se u izvještaju civilne zaštite.

Na području Općine Novi Grad došlo je do izlijevanja rijeke Bosne u ul. Dobroševićka br. 152. i 154., kao i u naseljima Rajlovac i Reljevo, koja je poplavila više stambenih i pomoćnih objekata, kao i industrijsku zonu u Rajlovcu gdje je poplavljeno više firmi, među njima i punionica kisika Messer, trafostanica od 110 KV i tržni centar Robot.

Evakuisano je 80 osoba iz stambenih i privrednih objekata, određen broja grla stoke, a dostavljeni su hrana i ostale potrepštine osobama koje nisu htjele da se evakuišu. Ekipe Općinske službe civilne zaštite Novi Grad su na terenu.

Na području Općine Trnovo izlila se rijeka Željeznica i poplavila lokalni put za Godinu i magistralni put Trnovo – Brana Bogatići, kao i rijeka Krstinja koja je poplavila regionalni put u naseljima Pendičići i Gračenica i oko 20 stambenih i pomoćnih objekata. Izlila se i rijeka Raketnica – Šabići koja je poplavila pet stambenih objekata, kao i Crna rijeka na više mjesta i poplavila regionalni put za Grebak i pet vikendica. Bijela rijeka je poplavila lokalni put i nekoliko stambenih objekata, a aktiviralo se klizište na ulazu u selo Bašci.

“Iz općinskih službi civilne zaštite: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Vogošća, Ilijaš i Hadžići smo obaviješteni, da obilne kišne padavine u izvještajnom periodu nisu prouzrokovale veće probleme”, navode iz Kantonalne uprave civilne zaštite KS.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite KS u protekla 24 časa su imali 13 intervencija od čega devet na evakuaciji stanovništva iz poplavljenih područja i ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i jednu na evakuaciji iz zaglavljenog lifta, te po dva gašenja dimnjaka i zapaljenih automobila.

“Snabdijevanje potrošača električnom energijom na području Kantona Sarajevo je uredno, osim pojedinih područja koja su bila planski isključena zbog izvođenja neophodnih radova na održavanju energetskih postrojenja”, navodi se u izvještaju.

Svi potrošači u Kantonu Sarajevo su uredno snabdjeveni prirodnim gasom, a uredno je i vodosnabdijevanje, osim u dijelovima pojedinih naselja gdje se vrše planske popravke kvarova na vodovodnoj mreži.