BiH

Standard: BiH je fascinantan i potcijenjen raj na zemlji

22/05/2016

BiH je zemlja koja je jedna od najbolje čuvanih evropskih tajni, a krase je tirkizne rijeke, srednjovjekovni dvorci i prelijepi slapovi. Ona je potcijenjeni raj na zemlji, te pored njene historije, još mnogo toga čini je fascinantnom, pa bi stoga trebala biti među deset najposjećenijih država u ovoj godini.

Ovim riječima je BiH opisao britanski “Standard”, koji u tekstu punom hvalospjeva Bosnu i Hercegovinu etiketira kao “dobro iskustvo svim putnicima kojima je dosadila susjedna Hrvatska”.

U članku se navodi da svi oni koji žele otkriti čari uzbudljive i gorske zemlje 20 godina nakon katastrofalnog rata to u BiH mogu i učiniti. “Standard” ističe kako se malo koja zemlja istočne Evrope može pohvaliti time da je upravo ona kulturno središte i mjesto susreta Istoka i Zapada, a sve u granicama u obliku srca.

“Pronaći ćete mješavinu najspektakularnijih utjecaja od osmanske do austro-ugarske povijesti”, piše u impresivnom članku. “Standard” je, uz sve to, na svom portalu naveo i devet razloga zašto treba posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Skokovi sa Starog mosta

Onima koji su u potrazi za adrenalinom “Standard” preporučuje da posjete Mostar, kao i da se oprobaju u skoku sa Starog mosta. Portal podsjeća da se svakog srpnja u gradu na Neretvi održavaju kolektivni skokovi u rijeku.

Niske cijene

Sarajevo je jedan od najeftinijih evrpskih gradova. Izvan grada cijene su još povoljnije. Za razliku od Hrvatske, čije cijene su u ranku zapadne Evrope, u Sarajevu možete jesti za tri do pet KM (manje od 1,5 funte.

Tirkizna Una

Kraj tirkizne rijeke Une, po natpisu “Standarda”, moguće je napraviti savršene fotografije za Instagram, s tim što se u tekstu napominje da mještani savjetuju i izlet na Kostelski buk. Bagatela Sarajevo je jedna od najjeftinijih europskih metropola, a izvan grada cijene su još niže. U Hrvatskoj je, kako stoji u tekstu, skuplje, dok turista u BiH može dobro najesti se za svega tri do pet maraka.

Odlična hrana

Bh. kuhinja, po mišljenju britanskih novinara, pruža mnogo izbora gurmanima, a hrana je, kako navode, skoro u potpunosti organska. Pišu da je BiH raj za ljubitelje mesa, ali da postoje i mjesta za vegetarijance.

Turizam u usponu

BiH je u tekstu predstavljena kao jedno od posljednjih neotkrivenih područja južnih Alpa u kojoj je turizam rastući sektor. Radoznalim turistima preporučuje se da, prije drugih, posjete BiH i vide njenu nesmetanu ljepotu.

Avanturistička zemlja

U BiH turisti mogu uživati i u planinarenju, prelijepoj prirodi, raftingu, kupanju i skijanju. “Standard” savjetuje posjetu prašumi Perućica, a svima koji nisu za takve vrste avanturizma, na raspolaganju je Bjelašnica.

Arhitektura

Mada su stari bh. gradovi devastirani u ratu, građevinsko nasljeđe i dalje je impresivno, osobito strancima. Miješanje osmanskog sa kasnijim europskim stilovima posebno se, kako piše, ističe u Sarajevu i Mostaru.

Dvorci

U članku je podsjećeno da su Osmanlije na ovom prostoru izgradile dvorce koji su potom pripali Austrougarskoj, a koja je nastavila sa njihovom gradnjom. “Standard” posebno ističe tvrđavu u Jajcu, te u Tešnju.

Najveća piramida

Britanski portal nije zaobišao ni teoriju da se u Visokom nalazi najveća svjetska piramida. Tvrde da su naučna istraživanja pokazala da te piramide nema, ali da je još fascinantno vidjeti neobičan geološki nastanak.

Istraživanje Balkana

Britanski novinari pišu da je Balkan jedan od najmanje istraženih dijelova Europe. Sarajevo je preporučeno kao početna destinacija s koje turisti mogu krenuti u istraživanje Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Albanije.

Komentari