Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oni nemaju šta da izgube

“Standard”: Hrvatska često koristi brutalno nasilje kako bi zaštitila svoje granice

migranti

Mediji na njemačkom jeziku danas pišu o migrantima u BiH. Zima stiže, a država se još uvijek nije pobrinula za njihov smještaj.

“Prema zvaničnim podacima u BiH se trenutno nalazi 4.500 do 6.000 migranata. Obzirom da je zima pred vratima, BiH planira otvoriti još četiri azilantska centra u kojima će se moći smjestiti dodatnih 960 ljudi. Inače, u svim centrima je moguće smjestiti ukupno 2.000 ljudi. Ali to nije dovoljno”, piše austrijski Standard.

“Jedna trećina migranata koji su u BiH, dolazi iz Pakistana, 16 posto iz Irana, 12 posto iz Sirije, 12 posto iz Afganistana i 9 posto iz Iraka. Mnogi od njih su već nekoliko godina proveli u izbjegličkim kampovima u Grčkoj. Navikli su na čekanje i nemaju više šta da izgube”, navodi dalje dopisnica ovog lista iz Sarajeva, Adelheid Wölfl i dodaje da je u 2018. godine u BiH završilo ukupno 21.000 migranata, a najveći broj je bio u oktobru kada je pristiglo 5.000 novih migranata.

“Najveći problem je u tome što se granica između Srbije i Republike Srpske slabo kontroliše. A pored toga, Republika Srpske odbija da migrante smjesti u vojne barake.”

Autorica dalje navodi da neki političari i mediji koriste antimigrantsku retoriku: “Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović se izjasnila da je protiv Marekeškog sprazuma o migraciji, koje su odbile potpisati Austrija i Mađarska. Ali, hrvatski premijer Andrej Plenković ipak se odlučio da Hrvatska potpiše ovaj ugovor. To će učiniti i Slovenija”.

BiH i Albanija su već potpisale ovaj ugovor.

Inače, u tekstu se podsjeća i da je do sada u Hrvatskoj umrlo 12 migranata. Neki od njih i pri pokušaju da preplivaju rijeku i tako pređu na tlo EU, te da hrvatska policija veoma često koristi brutalno nasilje kako bi zaštitila svoje granice od ulaska migranata.