"sve kroji država"

Stanić: RS više ništa ne odlučuje o ulasku u NATO, sad se pita država

stanic1

RS je isključena iz svih varijanti i građani, i parlament nema više pravo na veto i zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić tvrdi da Republika Srpska (RS) više ništa ne odlučuje u vezi s ulaskom Bosne i Hercegovine u NATO savez, već država BiH.

Sudbina o ulasku BiH u taj vojni savez se, kaže, kroji na nivou države.

-RS je isključena iz svih varijanti i građani, i parlament nema više pravo na veto i zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. To je bio cilj SDA, da se izbiju aduti RS, a da o tome odlučuju Predsjedništvo i parlament BiH – ustvrdio je Stanić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

U Programu reformi se, navodi on, govori sve i potpuno je dovoljan da NATO donese odluke o članstvu BiH, iako vlast u RS tvrdi da to nije tačno.

-Ključna rečenica oko koje će se voditi priča je – da se ovaj dokument podnosi bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu, a za čije usvajanje će biti potrebna dodatna odluka Predsjedništva i parlamenta BiH. Bakir Izetbegović je prije pet-šest mjeseci ponudio Dodiku da ovaj dokument, koji je skraćena verzija ANP-a, a u prevodu ANP, ima tu rečenicu – da on ne prejudicira ulazak BiH u NATO – rekao je Stanić.

Tvrdi da je Dodik “ucijenjen djelima i nedjelima i bio primoran da usvoji Program reformi”.

Kolegijum Narodne skupštine usaglasio je danas da deveta posebna sjednica bude održana u ponedjeljak, 23. decembra sa početkom u 17 sati sa jednom tačkom dnevnog reda: Informacija o dokumentu Program reformi BiH, usvojen na 45. vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH održanoj 19. novembra 2019.

Sjednica je zakazana na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.