Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stanić: Vlast RS-a namjerava da dokraja provede “pljačku” u “Birču”

BiH

Miladin Stanić

Odluka Vlade RS-a da postavi gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića za predsjednika uprave zvorničke “Alumine“ jasno govori da vlast u RS-u namjerava da dokraja provede započetu pljačku i kriminal u ovom preduzeću – tvrdi zamjenik šefa poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Miladin Stanić.

Ustvrdio je i da se vlast RS-a “do te mjere osilila da šalje poruku građanima da im niko ništa ne može i da će “završiti oni svoj započeti kriminal“ u “Birču“.

– Ovo je vrh kriminala u vezi s “Birčem“, Balkan investment bankom i Bankom Srpske. Nesporno je da se tamo desio evidentirani kriminal od minimalno 300 miliona KM – rekao je Stanić i ustvrdio da “u to nisu uračunate štete, koje su nastale zbog manipulisanja transfernim cijenama“.

Vlast ulaže ogromne napore, kako je rekao, da bi “što veća imovina završila u rukama vladajućih i tajkuna bliskih vlasti“.

Stanić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da s druge strane “postoji nebriga prema budžetu RS-a“.

– Na jednoj strani se ne ubiraju porezi, a na drugoj imamo činjenicu da nenormalno raste iznos poreskih obaveza koje se trebaju plaćati RS-u. Zaboravilo se na funkcionisanje javnih preduzeća, a Željeznice RS-a su trenutno zadužene više nego što vrijede na tržištu i još potenciraju na nekim investicijama kako bi neko mogao da još više opljačka ovo preduzeće – kazao je Stanić.

-Niko na to ne reaguje iz vlasti i aktivni su samo tamo gdje mogu ostvariti svoj interes, a tamo gdje propada imovina RS-a tu ih nigdje nema. Ova vlada će uništiti RS – ustvrdio je zamjenik šefa poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini.