MMKS

Stanišić i Simatović za ratne zločine osuđeni na po 12 godina zatvora

stanisic-simatovic-e1598977549456

Stanišić i Simatović bili su čelnici Službe državne bezbjednosti Srbije

Pretresno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove danas je u Hagu izreklo osuđujuće presude u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Obojici optuženih izrečene su kazne u trajanju po 12 godina zatvora, u šta će im biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru.

Stanišić i Simatović optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čijem je čelu bio Slobodan Milošević. Za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i genocid u BiH počinjene u periodu od 1991. do 1995. Milošević je bio optužen kao tadašnji predsjednik Srbije, ali on je, prije kraja suđenja, 2006. godine umro u sudskom pritvoru u Scheveningenu, piše BIRN BiH.

U presudi se konstatuju zločini koji su srpske snage počinile na području Hrvatske, uključujući brutalna ubijanja nesrpskih civila. Vijeće navodi da su neka od ubistava počinili pripadnici “Arkanovaca”, prenosi BIRN BiH.

Sličan obrazac se odvijao i u BiH, u opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Trnovo i Zvornik.

Sudija navodi da su Bijeljini teror su zavele Arkanova i Mauzerova “Garda”. Pripadnici tih grupa vršili su ranje velikih razmjera. Pljačkali su ubijali i silovali i zatvarali nesrbe na području opštine. Na kraju, veliki broj Muslimana napustio je opštinu. Vijeće konstatuje brojna zlodjela i u opštinama Zvornik i Bosanski Šamac, uključujući masovna zatvaranja.

Stanišić i Simatović bili su čelnici Službe državne bezbjednosti Srbije. Oni su u prvom suđenju oslobođeni krivnje, ali je ta presuda poništena i naloženo novo suđenje.

Uhapšeni su 13. marta 2003. godine u Srbiji. Simatović je prebačen u Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 30. maja, a Stanišić 11 dana kasnije. Obojica su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužice.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.