Stanišiću i Simatoviću će se ponovo suditi po svim tačkama optužnice

BiH

stanisic simatovic

Bivšem šefu Državne bezbjednosti u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću zvanom Frenkiju, optuženim za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine, ponovo će se suditi po svim tačkama optužnice.

Na izricanju pravosnažne presude rečeno je da će se “Stanišiću i Simatoviću ponovo suditi po svim tačkama optužnice”.

Haški tribunal izrekao je danas pravosnažnu presudu nakon što ih je prvostepenom presudom, izrečenom 29. maja 2013. godine, oslobodio krivice po svim tačkama optužnice.

Suđenje je počelo 2009., a završeno 30. maja 2013. godine. Nakon toga Stanišić i Simatović su bili na privremenoj slobodi u Srbiji. U pritvor su se vratili u novembru ove godine kako bi danas prisustvovali izricanju konačne presude.

Tužilaštvo Haškog tribunala je na prvostepenu oslobađajuću presudu, 28. juna. 2013., uložilo je žalbu i zahtijevalo da apelaciono vijeće u potpunosti preinači presudu te Stanišića i Simatovića proglasi krivim po svim tačkama optužnice. Isti zahtjev je ponovljen u julu ove godine.

Podsjetimo, prvostepenom presudom Tribunal je utvrdio da Stanišić i Simatović nisu krivi za progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi kao ni za ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i bošnjačkih civila kao ni za to da su zajedno s bivšim liderom Srbije Slobodanom Miloševićem, predsjednikom Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavom Šešeljem, nekadašnjim vođama Srba u Hrvatskoj i BiH Goranom Hadžićem i Radovanom Karadžićem, te vođom paravojnih formacija Željkom Ražnatovićem Arkanom, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Međutim, utvrđeno je da su Stanišić i Simatović opremali, obučavali, finansirali, kontrolisali i na ratišta u Hrvatskoj i BiH slali “crvene beretke”, koje su kasnije prerasla u Jedinicu za specijalne operacije SDB-a te da su te formacije i “škorpioni” počinili veliki broj ubistava Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Hrvatskoj i BiH.

Prema presudi, “crvene beretke” su počinile ubistva i deportacije u Bosanskom Šamcu, te prisilno premještanje nesrba u Doboju u proljeće 1992 ali se dodaje da Stanišić i Simatović nisu upravljali u tim operacijama, iako su njeno učešće organizovali. Optužba za zločine u istočnoj Slavoniji, Zvorniku, Bijeljini i Sanskom Mostu, nije dokazana.

Nije dokazano ni to da su Stanišić i Simatović “upravljali” Ražnatovićevom SDG, ni “škorpionima” i drugim paravojskama koje su činile zločine. Navedeno je da su sa njima imali “manje značajne veze”. Oslobođeni su krivice i za strijeljanje šest mladića, Bošnjaka iz Srebrenice, koje su 16. jula 1995. počinili pripadnici “škorpiona”, snimivši ubistvo. Video je imao velikog odjeka u cijelom svijetu.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije “Sablja”, poslije ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

Suđenje je počelo 28. aprila 2008. godine, međutim, zbog lošeg zdravstvenog stanja Jovice Stanišića odgađano je nekoliko puta. Zvanično je počelo 9. juna 2009. godine, a tokom suđenja pred sudije su izvedena 62 svjedoka, a u odbranu optuženih iskaz su dala 33 svjedoka.