zastupnik u NSRS

Stanivuković neće moći u Crnu Goru narednih godinu dana, PDP traži reakciju države

2311905_screenshot-18_ls

PDP navodi da je u Crnoj Gori ovim hapšenjem “uniženo ljudsko pravo na kretanje, ali i sloboda misli i govora”

Zastupnik PDP-a u Skupštini RS-a Draško Stanivuković pušten je nakon saslušanja u crnogorskoj policiji i do ponoći je trebalo da napusti Crnu Goru.

Stanivuković je napisao na “Instagramu” da mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru u narednih godinu dana, ocijenivši da je “svjedok kršenja osnovnih ljudskih i građanskih prava i vjerskih sloboda od režima Mila Đukanovića”.

On je u petak prisustvovao litiji u Nikšiću, a objavljen je i snimak njegovog privođenja.

Iz PDP-a je saopšteno da je hapšenje poslanika Draška Stanivukovića, koji je boravio na teritoriji Crne Gore, “nevjerovatan presedan, kako u odnosima dvije zemlje, tako u praksi civilizovanog svijeta”.

PDP navodi da je u Crnoj Gori ovim hapšenjem “uniženo ljudsko pravo na kretanje, ali i sloboda misli i govora”.

“Uniženo je pravo mogućnosti da politička ličnost izrazi svoje mišljenje i svoj stav, a koje se tiče istorije, morala i tradicije, ali i budućnosti naroda kojem pripada i koji predstavlja”, navodi se u saopštenju.

PDP je zatražio od MUP-a Crne Gore hitno puštanje na slobodu Stanivukovića, te diplomatsku reakciju ambasadora Crne Gore u BiH, a očekuje i diplomatsku reakciju predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ova stranka očekuje reakciju i od Ministarstva inostranih poslova BiH i ministra Bisere Turković, “bez obzira na nacionalne i političke stavove”.